Всяко поколение ражда своите гении. Такива могат да бъдат Албърт

...
Всяко поколение ражда своите гении. Такива могат да бъдат Албърт
Коментари Харесай

Философията за успех на Илон Мъск – да избягаш от въртележката и да създадеш чудовище

Всяко потомство ражда своите гении. Такива могат да бъдат Албърт Айнщайн и Робърт Опенхаймер. Спокойно можем да се потопим в дебрите на философията и да открием Ницше, Артур Шопенхауер, след това можем да се разходим в литературата и да попаднем на Ърнест Хемингуей, Чарлз Буковски, Иван Вазов, Пенчо Славейков и даже Никос Казандзакис. Всеки един от тях е бил талант в своята работа, откривайки призванието и ролята, която би трябвало да изиграе в света.

Геният на новото потомство носи името Илон Мъск. Най-вероятно сте го чували и напоследък забелязвате, че това е индивидът – ходеща енциклопедия. Подозираме, че в света е прочут с бизнес плановете си, развиването на компанията за електрически автомобили – Tesla и галактическата – SpaceX. Към нея прибавяме и по този начин наречената „ The Boring Company “, работеща за развиването на изкуствен интелект. Ако даже това не е известно, то финансовата страна на триумфите му, изразена под формата на капитал от 187 милиарда $, като подозираме, че тази сума може да се промени, най-малко за прочут интервал от време, като не носим отговорност за повишението или намаляването ѝ.

Какъв е животът на милиардер с толкоз сполучливи компании? Представяте ли си го като разточителен и благополучен, изцяло самостоятелен и кадърен да си разреши всичко, за което в миналото е мечтал? Най-вероятно това е първият облик, представете си, че това е сумата във вашата банкова сметка, публично може да станете и да напуснете вечно офиса, да прекарате живота си на географска точка по собствен избор, само че на първо място да осъзнаете, че един път навлезли в тази територия, животът освен не е приказка, а постепенно и несъмнено върви по острието на кошмарите. Да създадете страшилище – даже сполучливо такова – изисква всичкото време на света. И тъкмо това прави Мъск, той не е свободен, а затворен в клетката на триумфите си, що се отнася до безумните доходи, позволяваме, че някой различен ще ги похарчи, вероятно някъде в бъдещето.

 Elon Musk Awarded With Axel Springer Award In Berlin

Днес Мъск е един от дребното хора на планетата, в чийто триумф е подготвен да повярва безусловно всеки, само че до момента в който следим достиженията на този стадий, рядко се обръщаме обратно, с цел да отчетем платената цена. Мъск се ражда през  1971 година в Претория, Южна Африка. Като страна с обичайно развиване и положително семейство, най-малко до известно време, дребният Илон схваща, че нещо не е наред. Той осъзнава, че е друг, тъй като има някои по-различни визии. Неговият мозък работи по напълно друг метод и вместо да се социализира доста с останалите деца, открива по-сериозно увлечение към компютрите. Докато играе игри и прекарва много часове пред монитора, стига до заключението, че в случай че напише стратегия или сътвори игра, може да завоюва пари и с тях да си купи по-хубав компютър. По това  време може да поеме всякаква информация като гъба и не се тормози изобщо  от този факт.

Това е началото на едно доста дълго премеждие, което не стопира и до през днешния ден, само че можем да се замислим за идващия път, когато се скараме на детето, че прекарва прекалено много време пред компютъра – едно от всички може да бъде идващият Мъск. Другото занимание, което бъдещият милиардер има, са книгите – първо се оказва, че програмираните е комплицирано и те са единственият източник и още по-важното е, че в множеството случаи са лесни за откриването. Именно там схваща за съществуването на Силиконовата котловина – позната като меката на технологията. Преди фамилията му да се раздели, Илон си спомня, че се пробва да накара своите родители да подадат документи за визи за Съединени американски щати.

Няма необикновен триумф в това начинание. Семейството му се разделя, когато е на 9-годишна възраст и Мъск още веднъж желае да се реалокират в Съединени американски щати, тъй като знае, че там има свободата да реализира доста по-сериозно развиване. Милиардерът през днешния ден признава и още нещо – в никакъв случай не е имал брилянтните хрумвания за основаването на толкоз сполучливи компании, прочее би трябвало да запомним, че до момента в който следим техните триумфи, още веднъж пропущаме безумните решения, които във всеки един миг могат да приключат съществуването му като талант, трансформирайки го в най-обикновен лъжец, каквито сме виждали от дълго време – подобен може да бъде Бърни Мадоф, Понзи и още доста други. Мъск обаче не е от тази порода. Освен раздялата на родителите си, той би трябвало да се оправи с баща-насилник, с хулигани в учебно заведение и дежурната промяна критици, които чакат творението му да се срине. Логично е в толкоз динамичен свят да търсим пропуските и проблемите, да се фокусираме постоянно първо върху тях, измествайки всички останали достижения.

 Elon Musk Awarded With Axel Springer Award In Berlin

От една страна можем да се замислим кои са главните съперници. Tesla в Съединени американски щати се продава на извънредно рационална стойност, която за едно домакинство не може да се счита за компликация – станциите на Мъск се срещат съвсем на всички места и са безвъзмездни, а това е опасност към един свят, който към момента употребява мотори с вътрешно горене. Неговите маневри мотивираха някои компании да стартират проекти за елиминиране на въпросната технология и това ни разрешава да забележим един доста сериозен стопански спор, само че дано не избързваме толкоз напред в историята. Макар и уникален сега, като човек, който няма аналог или най-малко не толкоз прочут и сполучлив – той не е извънземно създание. Признавал си е доста пъти, че се опасява да бъде самичък и в това отношение брат му Кимбъл е бил съвършеният фар, който да не разрешава да се трансформира в социопат.

Илон Мъск идва в Северна Америка благодарение на майка си – тя е с канадско поданство и се оказва единственият метод да бъде най-малко една стъпка по-близо до Силиконовата котловина. Прекосил толкоз сериозна дестинация, мъжът най-сетне съумява да стигне до обетованата земя и с това да стартира да построява империята, която познаваме през днешния ден. На 17-годишна възраст идва изцяло самичък, прекарва няколко години и се реалокира в Съединени американски щати. През лятото на 1995 година избира университета Станфорд, тъй като тематиката за разработка на енергийни кафези за електрически автомобили му се коства привлекателна. Да не забравяме, че няколко години обратно от актуалната 2021 година същият човек се закле, че ще създаде ВЕЦ-ове за Австралия и ще извърши плана си в избран период, а в случай че не се оправи, има намерение да подари тази технология на страната.

Тук обаче идва един различен проблем – интернет. Докато всички ние използвахме интернет карти и слушахме тези странни звуци от телефонната слушалка, интернет е бил фронт за развиване, който скоро ще се трансформира в гръбнака на бизнес империята му. Тук слага науката на пауза и взема решение да се развива в интернет технологиите, което значи да си откри работа и да се развива в тази промишленост. Ето каква е главната разлика сред хора като Мъск и масата. Ако не откриете работа, най-вероятно бихте търсили друга позиция и по този начин, до момента в който не намерите решение на месечните доходи. При Мъск концепцията е друга, откакто не може да получи позицията, взема решение да се опита да сътвори нещо свое. Първият му план PayPal е неповторим за времето си и още не е препоръчан от никого.

По това време той и група другари стартират да основават логаритми за финансовите институции, които разрешават всяка една транзакция да се прави безпроблемно, само че в същото време с цялостната сигурност на работа. PayPal не е огромен триумф, най-малко не и първоначално. Платформата работи, само че Илон демонстрира логаритми и стратегии при хора, които не схващат толкоз доста от компютри. При игрите обстановката е безусловно същата, никой не се вълнува от процесите зад кадър, до момента в който има развлечение. Добрата страна е, че при PayPal зад тоновете кодове, клиентите виждат потребната функционалност – разплащане през електронната поща – феномен за времето си, който се случва толкоз елементарно, че рано или късно всеки опира до тази концепция.

 Elon Musk Visits Germany

В това отношение PayPal в действителност е един от водачите, като години по-късно откриваме още доста компании, които повтарят стъпките, употребявайки тъкмо този гръбнак на бизнес модел. С оформянето на първата компания, Мъск към този момент знае по какъв начин тъкмо да подхожда към идващите благоприятни условия. Не е методът за правенето на милиони, а технологията, която ще промени живота на елементарния човек. Фокусирането върху някои по-сериозни и огромни проблеми постоянно притегля повече вложители и средства, само че както се досещаме, това идва с придобиването на нови умения. Следващата стъпка е търсенето на възобновими източници на сила. Точно затова ставаме очевидци на раждането на Tesla и Solar City, а по-късно, тъй като човек е кадърен да унищожава своята природа и да трансформира цели еко системи, единствената стъпка е колонизирането на други планети – тук се ражда SpaceX. В случай, че се чудите по какъв начин да създадете компания за направа на ракети, предлагаме да не следвате стъпките на Мъск.

Бизнесменът върви няколко пъти до Русия и се пробва да закупи интерконтинентална балистична ракета – проектът му е най-малко за  две такива. Нека го повторим още веднъж – южноафриканец с канадско поданство желае да закупи от Русия една ракета, която в множеството сюжети придвижва нуклеарно оръжие. Звучи тъкмо толкоз неуместно и все пак в действителност съумя. При договорката вложителят им декларира, че няма потребност от бойната глава и тъй като си заплаща, а през 2000-2002 година всичко може да се закупи свободно, руснаците в действителност дават всичко належащо. После всичко е ясно – работа. Не приказваме за политически слогани, а за обстоятелството, че скромната математика на Мъск е и най-логична. Колкото повече часове се влагат в създаването на нова технология и артикул, толкоз по-бързо ще излязат на пазара.

Работната му дисциплинираност е по 80 часа на седмица, когато е ангажиран с създаването, той самичък стига до заключението, че в границите на четири месеца ще реализира тъкмо това, което е належащо на една огромна корпорация за година. Бихте споделили, че е рационално, въпреки всичко има толкоз съществени доходи, само че си спомняте за тъмната страна. Когато SpaceX стартира своята работа, Мъск има пари единствено за три полета, с които да показва своите оферти за NASA. Междувременно Tesla и Solar City също изискват финанси. Не един път е признавал, че може да се провали, само че неговият неуспех бил най-малкото, което го тревожело – той е теглил прекалено много заеми и може да изгуби средствата на приятелите си, а тъкмо това не е била алтернатива. Мъск играе една доста смъртоносна партия шах и както споделя брат му, кадърен е да вижда с 12 хода напред, само че от време на време даже това не е вид.

 Elon Musk Visits Germany

Ето за какво във всяко едно изявление, този човек ще повтаря още веднъж и още веднъж, че всичко, което се случва е загуба на доста борби. Той самият не може да си спомни какъв брой тъкмо пъти Tesla е била покрай фалит, като същото важи и за SpaceX. Историята се написа от спечелилите и тъкмо затова виждаме по какъв начин Илон Мъск през днешния ден се счита за един от най-успешните хора на новото време, като вярата е да има и съперници със същата визия. В голямото странствуване за милиони и милиарди долари, парите са само  средство, което да го резервира в комерсиалния свят – резултатите са от голяма важност, а те идват с цената на доста опит, както е показал самият Айнщайн.

Със сигурност е доста елементарно да следим една сполучлива компания, само че тя се изковава с доста труд. Ако търсите тайната на триумфа, обърнете се към книгите, забравете живота с почивни дни, поставете високите цели и не се отхвърляйте от нищо, в противоположен случай просто не се захващайте. Нещо повече, в случай че започнете да успявате, в никакъв случай няма да се върнете от другата страна на естественото и мързеливо битие, което познавате сега. Това са рисковете, по тази причина и парите на финалът не са нищо повече от средство. Всичко на финалът се трансформира в компютърна игра, която става единствено по-трудна, само че не и по-лесна.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР