Всяко пето дете в България е влошило успеха си вследствие

...
Всяко пето дете в България е влошило успеха си вследствие
Коментари Харесай

МОН: 120 000 деца са в риск

Всяко пето дете в България е влошило триумфа си в резултат на затварянето на учебните заведения, а съгласно МОН близо 120 000 деца в просветителната ни система са в риск от отпадане. За тази тревожна наклонност сигнализира УНИЦЕФ в свое проучване.

Едва една трета от 10-годишните деца в света могат да четат с схващане.  Останалите към две трети (64%) не могат да покрият този най-малко. Преди пандемията децата, които не могат да прочетат и схванат елементарна писмена история, са били 52%.

Глобална е рецесията в образованието, което постанова нуждата от незабавни дейности, до момента в който международните водачи се събират на Срещата на върха " Трансформиране на образованието " в Ню Йорк в границите на Общото заседание на Организация на обединените нации, предаде Дир.бг.

Данните отпреди пандемията демонстрират, че в България всяко осмо дете в края на четвърти клас не може да прочете и разбере елементарен текст. 

" Училищата без задоволително запаси, нископлатените и нискоквалифицирани учители, претъпканите класни стаи и архаичната образователна стратегия подкопават опцията на децата да доближат цялостния си капацитет ", съобщи изпълнителният шеф на УНИЦЕФ Катрин Ръсел.

" Трябва да обърнем актуалните трендове или да се надигнем пред следствията от това да не успеем да образоваме цяло едно потомство. Ниските равнища на образованието през днешния ден значат по-малко благоприятни условия на следващия ден ", добави тя.

Според формалната статистика в България всяко шесто дете е отвън учебно заведение, а всяко пето - отвън детска градина. По данни на УНИЦЕФ България близо 10 000 деца със специфични потребности и увреждания са отвън просветителната система.

Продължителното затваряне на учебни заведения и неналичието на достъп до качествено обучение по време на пандемията от Covid-19 ускори към този момент съществуващата рецесия, което остави милиони възпитаници по света без базови умения за четене и броене, предизвестява УНИЦЕФ.

" Кризата в образованието визира най-вече уязвимите деца и е главен мотор за бедността и неравенството " - съобщи представителят на УНИЦЕФ в България Кристина де Бройн.

" Макар че образователната рецесия е световно предизвикателство, не е невероятно да я преодолеем. Доказателствата демонстрират, че за сумата от 10 до 15 $ на дете можем да осигурим наваксващо образование и да укрепим просветителните системи, с цел да помогнем на всяко дете да усвои основополагащи умения ", добави тя.

УНИЦЕФ приканва държавните управления да се ангажират да доближат до всички деца с качествено обучение, за нови старания и вложения за записване и задържане в учебно заведение на всички деца, за поддръжка на учителите и за обезпечаване на безвредна и подкрепяща среда, тъй че всички деца да могат да учат.

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР