Всяко пето българско дете не е посещавало стоматолог. Това обяви

...
Всяко пето българско дете не е посещавало стоматолог. Това обяви
Коментари Харесай

Всяко пето българче не знае що е зъболекар

Всяко пето българско дете не е посещавало стоматолог. Това разгласи през днешния ден ръководителят на Българския лекарския съюз Николай Шарков. Той дефинира тази цифра като мощно притеснителна, даже стряскаща. Освен това единствено  13% от родителите с деца под и до 18-годишна възраст са завели детето си на ортодонт, преди да навърши една година. Това е целесъобразната възраст за първото посещаване при дентален доктор. 

Повече от 24% от родителите са завели децата си на ортодонт, когато те са били сред една и три години, а други 22% са завели децата си на ортодонт, едвам когато то е станало сред четири и шест години. Николай Шарков бе безапелационен, че навиците за положително орално здраве би трябвало да стартират рано - още от момента на определяне на бременността на бъдещата майка. Стоматолозите предлагат родителите да заведат децата си на ортодонт още след поникването на първия им краткотраен зъб като мярка срещу развиването на кариеси в невръстната възраст.

По мотив на Световния ден на оралното здраве - 20 март, Българският зъболекарски съюз провежда акция за грижа за детското здраве, положителната хигиена, здравословното хранене, с които да се понижи рискът от кариеси в ранна детска възраст.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР