Всяко отлагане на сливанията между отделните ВиК дружества и задържането

...
Всяко отлагане на сливанията между отделните ВиК дружества и задържането
Коментари Харесай

Иво Димов срещу исканото шоковото поскъпване на водата  

Всяко отсрочване на сливанията сред обособените ВиК сдружения и задържането на цената на водата, неизбежно ще усили бъдещите разноски. Това съобщи в Димитровград зам.-министърът на районното развиване Валентина Върбева. Тя изрази подозрение, че на фона на бюджетите си общините могат да се оправят със заложените капиталови стратегии за бранша, като единствено за община Димитровград те са в размер на 179 млн.лв.

Кметът на общината Иво Димов показа, че въпреки да схваща нуждата от актуализация на цените, упорства за поетапно нарастване, с цел да не е шоково за хората. Председателят на Общински съвет Гергана Кръстева сподели, че в отстояването на интереса на общината да резервира трудовите контракти на хората във ВиК сдружението се упорства за прекачване на комерсиалното дружество на „ ВиК” ООД-Димитровград на „ Водоснабдяване и канализация” ЕООД-Хасково като характерна форма за превръщане. Председателят на Български ВиК Холдинг, Иван Иванов удостовери, че община Димитровград е единствената в страната, която е съумяла да контракти цена за каузи си в комерсиалното дружество.

ВиК Димитровград е със взаимна благосъстоятелност на страната и общината, като 51% от дяловете на сдружението са в ръцете на страната.

" ВиК инфраструктурата е обществена благосъстоятелност и тя би трябвало да бъде поддържана със съответните вложения в нея, с цел да се поддържа качеството на водата, каквото е несъмнено за Европейския съюз. Наред с това секторът е и от стратегическо значение. Водата не е даденост. Тя е обвързвана с несъмнено качество. Изискванията към ВиК сдруженията е да поддържат инфраструктурата и да покриват нужните разноски. С участието ни в Европейски Съюз ние сме приели да поддържаме несъмнено качество, такова каквото е в цяла Европа. Това е смисъла на общностния съюз - на всички места в него да се употребяват идентични услуги. Към страната ни има наказателни процедури в тази връзка. Недостига във инфраструктурата в бранша е 13 млрд.лв., в това число и с наказателните процедури. ", акцентира заместник-министър Върбева

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР