Всяко отклонение на правителството от българския национален интерес ще предизвика

...
Всяко отклонение на правителството от българския национален интерес ще предизвика
Коментари Харесай

Президентът: Продължаването на опитите да се подчинят и политизират службите не е в интерес на сигурността

Всяко отклоняване на държавното управление от българския народен интерес ще провокира следващата рецесия във властта, съобщи президентът в отговор на въпрос за европейската вероятност на РСМ

Оставям без последици предлагането на Министерския съвет към мен да освободя началника на НСО, тъй като то не подхожда на закона. Това съобщи президентът Румен Радев пред публицисти в отговор на въпрос за настояването на държавното управление към президента. Той пподчерта, че според Закона за НСО самодейността за назначение и освобождение на началника на службата принадлежи на президента, а не на държавното управление, което няма никакви пълномощия да насочва сходно предложение към президента. Съгласно същия закон има и ясно избран орган, който управлява службата и дефинира дали има нарушавания, като това не е нито министър председателят, нито Министерския съвет. Президентът дефинира отправените към него претенции и претекстове като повърхностни и несъстоятелни, като по-скоро навяват внушения за началника на службата. „ Тяхната фактология никога не допуска да освободя началника на НСО. Продължаването на опитите да се подчинят и политизират службите не е в полза на сигурността “, акцентира президентът.

Редно е решенията в страната да се базират на законите, съобщи Румен Радев и напомни думите на министър-председателя, че никой не би трябвало да бъде над закона. „ Това важи и за Националната работа за защита, която би трябвало да извършва закона прецизно и да дава съответните записи “, сподели президентът по отношение на предоставените на прокуратурата записи от охранителни камери. Той разяснява също, че настояването на прокуратурата на записите от Министерски съвет за нескончаем интервал от време очевидно обслужва нечий частен интерес, само че не и търсенето на правдивост.

Всяко отклоняване на държавното управление от българския народен интерес ще провокира следващата политическа рецесия във властта, съобщи президентът, помолен за коментар за разногласията в ръководещата коалиция във връзка с Република Северна Македония. Държавният глава уточни, че чака държавното управление да се придържа строго към декларацията на Народното събрание, постигнатия от КСНС консенсус и към волята на българите откритите въпроси сред нашите две страни да бъдат решени преди началото на договарянията за участие в Европейски Съюз. „ Българската позиция във връзка с европейската интеграция на РСМ се базира на ясно избрани правила и резултати, а не на импортирани и наложени извън периоди и условия “, акцентира Румен Радев и прикани външнополитическите съветници на премиера да не квалифицират македонските българи като малцинство, защото това не подхожда на действителността и на Конституцията на РСМ. „ Това може да катализира съществени проблеми в нашите двустранни връзки и да взриви целия развой на европейска интеграция на РСМ “, предизвести президентът.

Очаквам решението за шеф на Българската национална банка да способства за стабилността на нашата банкова система, уточни президентът в отговор на журналистически въпрос. Той акцентира, че това решение е напълно в пълномощията на Народното събрание.

В отговор на въпрос за положението на връзките с съветската дипломатическа задача у нас президентът уточни, че държанието на посланика на Руската федерация от дълго време е прекрачило допустимите правила на дипломатическата активност, само че всички, които приканват за нейното изпъждане би трябвало да дават отговор дали това ще способства за безвредното извеждане на моряците от двата блокирани български кораба в Украйна – „ Рожен “ и „ Царевна “. Президентът напомни също и въпроса за това какви други възможности за доставка на енергоносители има България и на каква цена. „ Призовавам всички дипломатически представители на непознати страни в България да извършват своите отговорности в обсега на техните пълномощия, тъй че да не дават оценки и по никакъв метод да не се месят в нашите вътрешни каузи “, съобщи още президентът.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР