Всяко ново поколение променя облика на страната ни по свой

...
Всяко ново поколение променя облика на страната ни по свой
Коментари Харесай

Как поколението Y промени финансите в България

Всяко ново потомство трансформира образа на страната ни по собствен личен метод. Сега България е доста по-различна от времето на нашите родители и няма съвсем нищо общо с времето на нашите баби и дядовци. Поколението Y на родените сред 1980 и 2000 година (сред които съм и аз) промени стабилно всички сфери от нашия живот, като изключително трагични са измененията в света на парите, финансите и вложенията. Ето кои са те:

1.Всичко е тук и в този момент

Ако се върнем обратно в предишното, ще установим, че в досегашната ни история не е имало дълги интервали на еволюционно развиване, а по-скоро измененията са се случвали относително бързо под натиска на външни сили. Така стана и след 1989 година, когато за една нощ преминахме от комунизъм към пазарно стопанство и народна власт. За положително или неприятно, доста малко от представителите на поколението Y си спомняме недостига на артикули от първа нужда през 90-те години на предишния век и хиперинфлацията от 1996 година.

Повечето младежи са израснали във време на обилие – магазините са цялостни с изкушаващи неща и не е нужно да чакаш с години, с цел да си купиш нова кола или тв приемник, да вземем за пример. Дори да нямаш парите в наличност, банките с наслада ще ти услужат с един заем за нов автомобил или жилище. Спестовността като полезност отстъпи на бързото задоволство в живота. Развитието на новите технологии много спомогна за това. Вече всеки по света знае, че е излязла нова джаджа, която би трябвало да има незабавно с цената на всичко.

Така, за по-малко от 20 години, консуматорското общество стана болшинство в България. Взехме най-лошите черти от американците, които преди този момент сочехме с пръст, че са уплашени прахосници с наднормено тегло. Борбата за притежаването на най-новите и най-скъпите движимости е стана безмилостна и доста хора задлъжняват от ден на ден към финансовите институции. Често ми пишат и ми се обаждат хора, които имат по над 15 бързи стокови заеми и се борят да си запазят жилищата, в които живеят.

2. Работата не е място или позиция

Може би, това е най-голямата смяна, която се случва сега и ще се трансформира в устойчива наклонност в околните години. Младите хора към този момент не желаят към този момент да стоят всеки ден в задушен офис от 9 до 6 часа и да водят яростни „ борби “ за градусите на климатика. Измерването на резултатите на база на часовете прекарани в избрана постройка към този момент е в предишното. Поколението Y и тези след него, са свободни хора, които избират да работят онлайн от у дома, от плажа или от близкото кафене. Искат тяхната работа да се прави оценка по постигнатите действителни резултати, а не по времето, прекарано в пиянство на кафе и гледане на смешни видео клипчета.

Два часа дневно в градските тапи са изгубено време, което може да се прекара много по-приятно. А, и кой още желае да върви със стегната вратовръзка на безкрайни оперативки, вместо по пижама да се разиска проекта за деня в един видео диалог? Това ще улесни и фирмите, които ще освободят част от големите си офис здания и ще намалеят разноските им, свързани с тях.

В тийнейджърските си години доста се възхищавах на хора, които ми подаваха визитка с надпис „ Георги Петров – Президент на Едноличен търговец „ Гошо корпорейън “ и си представях, че някой ден и аз ще имам такава, до момента в който не разбрах, че президентът в България е единствено един. Когато аз започнах първата си работа след университета, беше изключителна горделивост и привилегия да заемам позиции като „ специалист “, „ старши специалист “, а по-късно и „ управител “.

Впоследствие открих, че и 17-годишното момче от веригата за бързо хранене също е управител. Искам да кажа, че към този момент тези трофеи впечатляват все по-малко хора. Позицията в една компания не те дефинира като човек и какъв си в реалност. Сега, може да чуем представяния от вида „ Мария Генадиева – оказвам помощ да хората да показват себе си “ или „ Петър Асенов – сътворявам хубост в всекидневието ви “.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР