Всяко нещо има пукнатина и оттам прониква светлина. Виждаме, че

...
Всяко нещо има пукнатина и оттам прониква светлина. Виждаме, че
Коментари Харесай

Минчо Спасов иска главите на Гешев, Сарафов и Тодоров

" Всяко нещо има цепнатина и оттова прониква светлина. Виждаме, че от пукнатината сред тези двама ръководители на прокуратурата излиза информация и даже миризма на разложената плът на прокуратурата ". Това съобщи пред БНР юрист Минчо Спасов.

Дори институционално прокуратурата заля обществото с лъжи, акцентира той и бе безапелационен, че работата на основния прокурор е да държи в добра форма прокуратурата, а не народа.

" Много скоро ще се разбере дали Висш съдебен съвет чака команда по какъв начин да работи или ще работи според закона. Ако работи според закона, тримата герои от тази драма би трябвало да бъдат неотложно отстранени от изпълняваните длъжности. Очевидно е, че всички те използват длъжностите си, с цел да влияят върху други магистрати, да се свързват с политици и така нататък – неща, в които взаимно се упрекват. Към тримата магистрати би трябвало да се приложи един критерий, тримата да бъдат неотложно отстранени от служба, без значение какъв ще е изходът на самото следствие. Ако не стане, това би означавало, че кукловодите са дали правилен ход ", безапелационен бе адв. Спасов в изявление за предаването " Преди всички ".

По думите му основният прокурор е имал оферти освен от Бойко Борисов, само че и от Делян Пеевски:

" По моя информация Гешев през вчерашния ден дозира истината. Действително е имал такова позвъняване преди няколко месеца към него. Това е било по времето на проф. Габровски, когато беше връчен мандатът на него. И фактически Гешев не е възприел предлагането тогава, обидил се е дори на Борисов и почнал пред близки да го назовава " изменник ". Но по-късно той е получил сходно позвъняване и от Пеевски, на което към този момент е козирувал. Той спести тази информация на публиката. И двамата са имали еднопосочни оферти за това той да се отдръпна от поста. Фактът, че той приказва за изменничество, значи, че те са били приятели ".

ГЕРБ беше дал на концесия правосъдната власт на Движение за права и свободи, изрече мнението си Минчо Спасов. Според него всичко останало, което виждаме в последните години, удостоверява това.

Той акцентира, че нищо не го е изненадало във вчерашното изказване на Иван Гешев. Според него част от медиите погрешно интерпретират казаното от основния прокурор, че той се заканва да почисти политическия отпадък:

" Аз деликатно прослушах неговото изявление. В края той сподели нещо напълно друго – " Време е да бъде изчистен този отпадък. Това не е моя работа, това е работа на българския народ, в случай че счита, че това е значимо. За мен като жител е значимо ". От тези му думи излиза, че той няма желание да употребява инструментариума, който има като основен прокурор, най-силният наказателен орган в страната, а счита да излезе на политическото поле, да сътвори вероятно нова партия и по този начин да се бори против политическия отпадък, което е тъпо ".

" Неговата дясна ръка - Ясен Тодоров, сподели, че той не е последовател на никоя политическа партия, никоя от сегашните партии не му импонира на натюрела. Това е още една поръчка, че той и Гешев са се наговорили да вършат политическа партия. Действията, които в този момент подхващат, са артилерийска подготовка за набиране на симпатизанти ".

Адв. Спасов акцентира, че е обезпокоен от Висш съдебен съвет, който е основният институционален състезател. Опорочена е освен прокурорската квота, само че за жалост и съдийската квота, счита той.

" Ако имаме на мястото си изравен Инспекторат и Висш съдебен съвет, би трябвало първо да проверява по какъв начин е извършено инцидентното систематизиране на делата, тъй че всички основни каузи се падат или при някакви съученици на господин Гешев, или при хора, които са негови прекомерно близки, а не при инцидентни прокурори. Второ – би трябвало да се откри и съответно какви тъкмо процедурни правила са нужни за разрешаването на случая " Барселонагейт ", за които господин Гешев загатна, че това било належащо да мине цяла година.

Аз в Наказателно-процесуален кодекс знам, че периодите за осъществяване на съдопроизводствените дейности са двумесечни. Какви тъкмо комплицирани процедури чака този случай, че той се е разпоредил на наблюдаващия прокурор от ВКП да се съблюдава закона. Г-н Гешев няма право да се разпорежда по никакъв метод, тъй като всеки прокурор е задължен и без друго да съблюдава закона ", разяснява още Минчо Спасов.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР