Всяко лице, което счита, че неправомерно от лекар или лечебно

...
Всяко лице, което счита, че неправомерно от лекар или лечебно
Коментари Харесай

Пациентите да пращат жалби в ИАМН, ако им искат COVID-тест, препоръчва министърът

Всяко лице, което смята, че непозволено от доктор или лечебно заведение са изискани проучвания или възнаграждение за обзор, има опция да изпрати тъжба до Изпълнителна организация „ Медицински контрол “ като способена институция за осъществяване на инспекция по случая, като даде и съответни данни за лечебното заведение и интервала, в който е осъществено здравното обслужване.

Това споделя министърът на опазването на здравето проф. Асена Сербезова в отговор на въпроса на депутата от „ Демократична България “ Ивайло Мирчев каква е повода персоналните лекари да изискват негативен тест за COVD-19 при обзор на пациент, като Здравната каса не поема сумата на теста.

„ В Република България здравноосигурените лица имат право да получат здравна помощ от обсега на пакета здравни действия, обезпечен от бюджета на Националната здравноосигурителна каса. Медицинската помощ се оказва при съблюдаване на изискванията и реда, одобрени със Закона за здравето и Закона за здравното обезпечаване, както и подзаконовите нормативни актове към тях. В нормативната уредба, одобрена в страната ни, няма заложено условие за показване на негативен тест за COVID-19 при посещаване на доктор, в това число и при определения от лицето общопрактикуващ доктор. От страна на министъра на опазването на здравето също не е издавано предписание за такова условие “, споделя още министърът.

Министерството на здравеопазването декларира подготвеност при уточнение на данните по отношение на общопрактикуващ доктор, който изисква от лицата да показват негативен тест за COVID-19 при обзор, да предприеме дейности за осъществяване на инспекция съгласно нормативната уредба за съблюдаване правата на пациентите за достъп до здравна помощ.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР