Всяко едно кътче от България крие своите тайни и ги

...
Всяко едно кътче от България крие своите тайни и ги
Коментари Харесай

Живописният Дяволски мост е обвит в легенди

Всяко едно кътче от България крие своите секрети и ги разкрива единствено пред любопитния странник. Още повече са те в Родопите, където всяко населено място и околност се "крие " зад голям брой легенди и митове.

На днешния ден през 1984 година Дяволският мост (Ардино) на река Арда е разгласен за монумент на културата.

Дяволският мост (на турски: Шейтан кюпри(я)) е остарял мост над река Арда в община Ардино (община Кърджали). Арда (древно име Харпесос, Арнесос, на гръцки: Ардас) е река в Южна България, която минава през областите Смолян, Кърджали и Хасково и през Североизточна Гърция (под името Ардас ) като десен приток се влива в река Марица. Дължината ѝ е 272 км, от които на българска територия - 241.3 км, която ѝ отрежда девето място измежду реките на България. Река Арда е най-голямата река в Родопите и вторият по величина приток на Марица след Тунджа. Реката отводнява източните елементи на Западните Родопи и съвсем напълно Източните Родопи. По течението на реката са ситуирани общо 50 обитаеми места, от които в България 41, в това число три града и 38 села, а в Гърция - девет села.

Дяволският мост се намира в изящен пролом на към 10 километра северозападно от град Ардино, покрай село Дядовци и близо до село Латинка. От града има екопътека (черен път), която води до Дяволския мост.

Мостът е ситуиран на 420 метра надморска височина в пролом, ограден от двете страни от стръмни скатове, достигащи до 800 метра надморска височина. Дължината му е 56 метра, широчината – 3.5 м, трисводест, като на сводовете на страничните му ребра са направени отвори с полукръгли сводчета за оттичане на водата. Височината на централния свод е 11.5 - 12 метра, а по ръба е непокътнат каменен парапет с височина 12 сантиметра.

Мостът е издигнат при започване на 16 век по заповед на султан Селим І като част от път, свързващ Горнотракийската равнина с Беломорска Тракия и Егейско море. На мястото на днешния мост в миналото е имало римски мост, част от значимия древен път Виа Игнация, свързващ Бяло море и Тракия през прохода Маказа. По разпореждане на султан Селим I мостът е възобновен, с цел да продължат комерсиалните връзки сред двата географски региона. Той е бил прочут с името Шейтан кюприя.

Виа Егнация (на латински: Via Egnatia, на гръцки: Εγνατία Οδός, Егнатия Одос) е измежду най-известните военни пътища, издигнат от античните римляни през 145 година пр.н.е., който е продължение на Виа Апия (Via Appia) оттатък Адриатическо море, в Гърция.

Пътят минава през Македония и Тракия и стига до Мала Азия, където се съединява с персийския Царски път, прочут още от времето на Кир Велики и Дарий І. Виа Егнация минава по самия бряг на Егейско море и Мраворно море, т.е. южните крайбрежия на Тракия и свързва Рим с източните провинции на империята.

Днес в Гърция Егнатия Одос се назовава автомагистралата, свързваща Дедеагач (Александруполи) на Егейско море с Игуменица – крайбрежен град и пристанище в Северозападна Гърция на Йонийско море.

От епохи мостът е обгърнат в митове и загадки. Почти нищо не се знае за градежа му, само че съгласно преданията негов основател е занаятчия Димитър от близкото село Неделино. Той приел предизвикването да издигне мост над бурната река, въпреки всички преди него да се провалили в начинанието. Справил се превъзходно и за рекордно време, само че скоро по-късно умрял. Тук поверията нашепват, че в градежа на моста имал пръст Сатаната. Дяволът заречен на майстора да показа загадка, която ще направи творението му постоянно, в случай че той успее да го приключи за 40 дни. Не успее ли обаче, щял да вземе душата му. Димитър се справил с дяволската задача и Сатаната, извършил обещанието си, само че скоро по-късно даровитият занаятчия умрял и отнесъл тайното знание в гроба.

Казват, че от Дяволския мост може да видиш лика на Сатаната, в случай че погледнеш към водите на река Арда сред 11 и 12 часа на обед, когато мостът и отражението му образуват окръжност. Освен това съгласно някои в един от камъните му проличава отпечатък от стъпката на Дявола!

В непосредственост до моста е построена туристическа инфраструктура за отдих и пикник. След осъществяване на възстановителна активност през 2013 година пътят от Ардино до Дяволския мост е асфалтиран.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР