Всяко едно евро, инвестирано от програмата, може потенциално да генерира

...
Всяко едно евро, инвестирано от програмата, може потенциално да генерира
Коментари Харесай

„Хоризонт Европа“ със 100 млрд. евро за наука и иновации

Всяко едно евро, вложено от програмата, може евентуално да генерира възвръщаемост до 11 евро от Брутният вътрешен продукт за интервал от 25 години

Около две трети от икономическия напредък на Европа през последните десетилетия е бил подтикван от нововъведенията

Европейската комисия предлага най-амбициозната досега стратегия за научни проучвания и нововъведения. По идващия дълготраен бюджет на Европейски Съюз за интервала 2021-2027 година се плануват 100 милиарда евро с новата стратегия „ Хоризонт Европа “, която ще надгради „ Хоризонт 2020 “.

„ Хоризонт Европа “ ще продължи да бъде мотор на научни достижения посредством Европейския научноизследователски съвет и стипендиите и обмена по програмата „ Мария Склодовска-Кюри “, като с нея ще бъдат въведени и нови характерности:

Европейски научноизследователски съвет , който да помогне на Европейски Съюз да се трансформира във водеща мощ при създаване на нововъведения за основаване на нови пазари. С предлагането на Комисията се образува единно звено, което сплотява обещаващия капацитет и революционните технологии по пътя им от лабораторията до пазара и оказва помощ на новаторски започващи предприятия и сдружения да разпространят концепциите си. Съветът ще подкрепя директно нововъведенията чрез два съществени инструмента за финансиране: един за ранните стадии и един за създаване и внедряване на нововъведенията на пазара. Той ще добавя работата на Европейския институт за нововъведения и технологии (EIT).

Нови цели в Европейски Съюз за научни проучвания и нововъведения с акцент върху обществените провокации и промишлената конкурентоспособност: С програмата „ Хоризонт Европа “ Комисията ще зададе нови дръзки и амбициозни задания, които имат ясно несъмнено в допълнение преимущество за Европа и оказват помощ за оправянето с въпроси, които засягат всекидневието ни. Някои съответни образци за тях са битката против рака, екологично чистият превоз и океаните без пластмасови боклуци.

Увеличаване до оптималната степен на капацитета за нововъведения в границите на Европейски Съюз : Ще бъде удвоена поддръжката за страни членки, които изостават при потребление в цялостна степен на националния си потенциал за научни проучвания и нововъведения. Новите способи за взаимоотношение сред структурните фондове и Кохезионния фонд ще разрешат по-добра съгласуваност и съчетаване сред типовете финансиране и ще улеснят процеса на разбиране на нововъведенията в районите.

Повече неприкритост: Принципът за осъществяване на по-отворена просвета ще се трансформира в нормалния метод на работа на програмата „ Хоризонт Европа “, с който ще се изисква по-открит достъп до изявления и данни. Това ще подкрепи за по-активното нахлуване на дейностите на пазара и увеличение на капацитета за нововъведения на резултатите, реализирани с помощта на финансирането от Европейски Съюз.

Ново потомство европейски партньорства и активизирано съдействие с други стратегии на Европейски Съюз: С „ Хоризонт Европа “ ще бъде усъвършенстван броят на партньорствата, които взаимните стратегии по Европейски Съюз и взаимните фондове имат с сътрудници като индустрията, гражданското общество и фондации за финансиране, с цел да се увеличи тяхната успеваемост и влияние при постигането на целите по политиките на Европа. С програмата ще се предизвикват ефикасните и оперативни връзки с други бъдещи стратегии на Европейски Съюз, като политиката на доближаване, Европейския фонд за защита, програмата на Европа в региона на цифровите технологии и Механизма за свързване на Европа, както и с интернационалния план за термоядрена сила ITER.
още по тематиката
Съвместният проучвателен център (JRC) – службата на Комисията за научни действия и знания, ще продължи да способства с научни съвещания, техническата помощ и особено отдадени проучвания, прецизират от Брюксел.

Предложените бюджетни средства в размер на 100 милиарда евро за интервала 2021-2027 година включват 97,6 милиарда евро по линия на програмата „ Хоризонт Европа “ (от които 3,5 милиарда евро ще бъдат разпределени за фонда InvestEU) и 2,4 милиарда евро за програмата на Евратом за проучвания и образование.

Евратом, по която се финансират научни проучвания и образование в региона на нуклеарната сигурност, сигурност и радиационна отбрана, ще има по-засилен акцент върху неенергийни приложения като опазване на здравето и здравно оборудване; по нея също по този начин ще се подкрепя подвижността на научните служащи в региона на нуклеарните проучвания по програмата „ Мария Склодовска-Кюри “.

Около две трети от икономическия напредък на Европа през последните десетилетия е бил подтикван от нововъведенията. От програмата „ Хоризонт Европа “ се чака да бъдат генерирани нови и повече познания и технологии, с които да се предизвикват върхови научни достижения и да се окаже позитивно влияние върху растежа, търговията и вложенията, както и доста обществено и екологично влияние.

Всяко едно евро, вложено от програмата, може евентуално да генерира възвръщаемост до 11 евро от Брутният вътрешен продукт за интервал от 25 години. Инвестициите на Съюза в научноизследователска активност и нововъведения се чака да генерират директни облаги в размер до 100 000 работни места в действия, свързани с научноизследователска активност и нововъведения, в „ капиталова фаза “.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР