Всяко едно домашно устройство, което използва Wi-Fi, може да бъде

...
Всяко едно домашно устройство, което използва Wi-Fi, може да бъде
Коментари Харесай

Киберексперт: Всяко устройство с Wi-Fi може да бъде използвано за хакерска атака

Всяко едно домашно устройство, което употребява Wi-Fi, може да бъде включено в хакерска офанзива , като тази против сайта на Държавната организация „ Разузнаване ”. Това обясни в студиото на киберекспертът Спас Иванов.

По думите му сходни офанзиви няма да спрат, само че е значимо каква е задачата. Докато офанзивата от събота не крие съществени опасности, то удар против институция с огромна база персонални данни би била доста по-опасна разяснява експертът.

„ Много хора задават въпроса за какво не изолираме българското IP адресно пространство, тъй че извън да не може да се нападна. Това не е толкоз просто. Правили сме го преди и се оказва, че в един миг доста „ зомбирани компютри ” у нас се пренасочват да вършат същото нещо. Това е компютър, чийто притежател няма никаква визия, че се употребява за зловредни интервенции. Вашите компютър, рутер, смарт камера, телефон, може да станат участник в сходни офанзиви. Ако имате смарт ледник, той също може да бъде част от Bot мрежа ”, посочи киберекспертът.

По думите му е доста мъчно да предпазим персоналните си устройства от присъединяване в хакерски атаки.

„ Трябва да поддържате добра киберхигиена. Устройствата би трябвало да бъдат обновявани до последна версия, да имат антивирусен програмен продукт. Рутерите също би трябвало да се обновяват. Те са добър метод да бъде компрометирана домашната мрежа ”, сподели още Иванов.

„ В момента Русия не жъне съществени триумфи на бойното поле. За сметка на това, на киберфронта може да покаже някакви триумфи. Тези „ сполучливи ” офанзиви се раздуват от локалните медии ”, разяснява още специалистът.

„ От една страна това трагично усъвършенства разноските за средства и отбрана. От друга страна обаче при една офанзива може да бъдат ударени доста неща едновременно. Ако тази консолидация приключи, там ще бъдат прибрани уеб страниците на редица организации като Национална агенция за приходите, Национален осигурителен институт ”, заключи киберекспертът.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР