Всяко дете знае, че от твърде много захар се пълнее

...
Всяко дете знае, че от твърде много захар се пълнее
Коментари Харесай

Млада ганайка обучава фермери как да преработват отпадъците от захарна тръстика

Всяко дете знае, че от прекалено много захар се пълнее и се скапват зъбите. Захарта обаче в огромни количества освен е нездравословна за човешкото тяло, само че нейното развъждане нормално поврежда и околната среда, да вземем за пример под формата на захарна тръстика. Млада ганайка от Акра се мести в провинцията, с цел да убеди фермерите, че има и различен метод.

Одри Съдарко израства в столицата на Гана и учи „ Стопанско управление”. Днес тя живее и работи в провинцията измежду производители на захарна тръстика.

„ Това беше необикновено премеждие, само че на моменти и влакче на ужасите. То стартира преди към 4 години, когато пристигнах тук като откривател и екскурзиант. Исках да науча повече за това какво съставлява захарната тръстика и какви са изгодите, които носи на общностите в Гана”, споделя тя.

Много захарна тръстика се отглежда в региона на Волта, в югоизточната част на страната. Там Съдарко е основала дребна индустриална база за органични торове.

Основният съставен елемент боклуци от захарна тръстика се създават в огромни количества по време на прибиране на реколтата. Фермерите постоянно не знаят какво да вършат с тях. Първо отпадъците се сушат, по-късно се овъгляват и се преработват в тор.

„ Името на продукта е „ сабон тера” – това значи нещо като „ преродена земя” и тук ние желаеме да дадем опция на фермерите да отглеждат органична храна, както и да подобрим качеството на почвата посредством елементарно налични органични торове и хранителни субстанции за селското стопанство”, споделя Одри Съдарко.

Семинарите се организират в дребната демонстрационна плантация, която е в съседство. Към тяхната мрежа принадлежат към 30 фермери. Те учат освен по какъв начин да отглеждат органични зеленчуци, само че и че хубавичко почва е потребна за климата, тъй като съхранява въглерод.

Повече по тематиката гледайте във видеото. То е част от предаването „ Истории от света “ на „ Дойче веле “, което се излъчва всяка неделя от 21.25 ч. и четвъртък от 14.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „ Дойче веле “ и в ефира на „ Събуди се “ по NOVA всеки уикенд.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР