Всяко десето дете в страната е родено от майка в

...
Всяко десето дете в страната е родено от майка в
Коментари Харесай

Анина Чилева: 5 861 деца са родени за година от майки под 20-годишна възраст у нас

Всяко десето дете в страната е родено от майка в тийнейджърска възраст. Това сподели Анина Чилева от Националния център по публично здраве и разбори на полемика във Френския институт в София, базирайки се на данни на Националния статистически институт, предава Българска телеграфна агенция.

Броят на живородените деца от майки на възраст под 20 години за 2021 година е 5 861, или 9,99 % от всички живородени, а за 2020 година са 5 970 или 10,10 %. Според нея най-използваната техника за предотвратяване от зачеване при дамите в брак и общуване, и при мъжете във всички форми на връзки е прекъснатият сексуален акт. Жените в България одобряват аборта като „ способ на контрацепция в краен случай “, изясни Чилева.

Политиките в Европа по отношение на правото на аборт разяснява Реми Бак, програмен координатор Европа, Европейски парламентарен конгрес за полови и репродуктивни права. Той показа Европейски атлас за политики в региона на абортите - сравнителна карта на 52 страни и територии за безвредните аборти. Оценяването става на база четири критерия и 15 подкритерия. Колкото по-добра е политиката на страната, толкоз по-добра оценка получава тя. Според атласа, водещи са Швеция, Исландия, Англия, Нидерландия, а България заема 18 позиция.

В 14 страни абортът механически остава закононарушение според националния углавен кодекс, е една от главните констатации на атласа. Само 19 страни разрешават аборти по стопански или обществени аргументи, а в четири страни абортът е наличен до 24-та седмица. Данните демонстрират, че отбрана от тормоз, офанзива за дамите при достъп до аборт дават Белгия, Франция, остров Ман. Друг извод е, че седем държавни управления интензивно се опълчват на абортите като оферират закони срещи тях. Сред рекомендациите на атласа е рационализация на законите за аборта (декриминализиране на аборта, удължение на времевия лимит).

Сексуалните и репродуктивни права са фундаментално човешко право, акцентира Ливиа Отал, основен координатор съдружие „ Лекари на света “ България.

Опитваме се да бъдем школа за обществен спор по обществени проблеми, които засягат необятни кръгове от обществото, означи шефът на Френския институт в България Пиер Колио.

Поводът за полемиката бе Световният ден за безвреден аборт. Събитието е проведено от коалиция от организации, които се застъпват за повсеместен достъп до здравни грижи с фокус половото и репродуктивно здраве. Организациите се застъпват за нуждата от приемане на национална стратегия за полово и репродуктивно здраве, която да обезпечава повсеместен достъп до безвъзмездни способи за контрацепция и спиране на непланирана бременност, както и редовно полово и здравно обучение в учебно заведение.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР