Всяко четвърто дете в България расте само, защото родителите му

...
Всяко четвърто дете в България расте само, защото родителите му
Коментари Харесай

ЕХ, КАНАДА: Всяко четвърто българче е зарязано от родителите си

Всяко четвърто дете в България пораства единствено, тъй като родителите му работят в чужбина, заяви евродепутатът от групата на социалистите в Европейския парламент Петър Витанов в сряда.

Той изнесе данните на конференция " Социалните последствия от европейската подвижност: децата, оставени вкъщи " в Брюксел, инициирана от румънския евродепутат Виктор Негреску, заместник-председател на комисията по просвета и обучение на Европейския парламент.

Витанов се базира на данни от Българска академия на науките, съгласно които казусът е още по-тежък в Източните Родопи, в Централна и в Северозападна България, където до 60% от малолетните са оставени на грижите на баби, дядовци, родственици или даже съседи, до момента в който родителите им работят в чужбина.

Евродепутатът уточни, че " изоставените деца са изправени пред редица опасности както за здравословното и прочувственото им положение, по този начин и за тяхната обществена интеграция ".

Българчетата, чиито родители са в чужбина, имат по-нисък триумф в учебно заведение, повтарят класовете по-често, боледуват повече, даже пият и пушат повече от своите връстници. Близо 40% от тези деца са на доклад в детските педагогичен стаи, заяви Витанов.

" В момента в България равнището на безработица е доста ниско - към 5%, само че минималната заплата е под 450 евро. С тези пари се живее извънредно мъчно. Затова доста български фамилии избират да работят в Западна Европа. Редица проучвания демонстрират, че децата, които живеят без родителите си, са по-уязвими и елементарно могат да бъдат въвлечени в разнообразни форми на употреба, да станат жертви на принуждение ", съобщи Витанов.

Според евродепутата казусът визира изключително мощно България и Румъния, които изостават най-силно от стандарта на живот в Западна Европа.

Той уточни, че " родителите би трябвало да оценят вярно дали трудовата миграция е без конкуренция и дали могат да жертват здравето и положителния прочувствен статус на своите деца поради по-добри приходи ".

" Наясно съм, че за някои фамилии това е единственият излаз. Но в този случай родителите би трябвало да бъдат подкрепени да вземат вярното решение на кого да оставят своите деца, да се опитат да минимизират негативните последици от своето неявяване посредством непрестанно другарство с децата си ", съобщи Петър Витанов.

Според него е належащо и повишение на информираността на популацията за отрицателните резултати от феномена " деца, оставени в страната по генезис " заради трудова миграция на родителите им.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР