Всяко четвърто дете с увреждане в Пловдивска област е освидетелствано

...
Всяко четвърто дете с увреждане в Пловдивска област е освидетелствано
Коментари Харесай

Скача броят на децата с най-тежки увреждания в Пловдивско

Всяко четвърто дете с увреждане в Пловдивска област е освидетелствано със сърдечна непълнота или тежка умствена назадничавост. По данни на Агенцията за обществено подкрепяне от 2485 малчугани с ТЕЛК 569 са с 90% неработоспособност. За година броят на децата с най-тежки увреждания в Пловдивско е скочил с 26.

Според измененията в наредбите от 2018 година всяка диагноза дава тъкмо избран %. 90 на 100 неработоспособност с изключение на за тежка сърдечна непълнота и умствена назадничавост се дава и за слепота, доста нарушено равнище на действие и ред други болести.

Марияна* е майка на дете с аутизъм, което е освидетелствано с 80% увреждане. По думите 5-годишният наследник е в като всички деца - обича да играе, да скача, единствено че е по-емоционален от другите и не може да приказва. Това му пречи да се социализира. Затова всекидневието на малчугана, вместо да минава в игри, минава в срещи с логопеди и ред други експерти. Марияна споделя, че мъчно е приела новината, че детето страда от аутизъм, а това пречи да се реши да зачене второ.

Майките на деца с увреждания пък споделят в обществените мрежи, че проблем се оказвало преосвидетелстването. За да няма месеци, в които детето не може да получи помощта, документите трябвало да се подадат до 3 месеца по-рано. „ Въпреки че ги подадохме в точния момент, ТЕЛК комисията дефинира по-късна дата, което води до спиране в интервалите на приемане на парите. Написах тъжба, само че към момента нямам отговор ", жалва се майка на дете с увреждане от Варна. От мненията под обявата излиза наяве, че сходен проблем има в в другите регионални градове на страната.

Това значи, че подрастващите с най-тежки увреждания остават по няколко месеца без помощта от 930 лева, а тези, които са с неработоспособност от 70 до 90 % - без 450 лева Нашенците с най-леки увреждания няма да получават полагащите им се 350 лева, до момента в който не бъдат преосвидетелствани.

С 2485 малчугани с ТЕЛК Пловдивска област попада в топ 3 на районите в България по брой на деца с увреждания. Повече освидетелствани има само в столицата - 4675. В Южен Централен регион най-нисък е броят на децата с увреждания в Смолян - 249, до момента в който Хасково гони града под тепетата с 1353-ма подрастващи.

От данните излиза наяве, че дребните пациенти, които са били на границата да вземат ТЕЛК, само че не са съумели, тъй като главната им болест е била под 50 на 100 и са получили отвод, са били 5.

*Името на майката е сменено
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР