Всяко четвърто дете е вайбър дете, костатира омбудсманът Диана Ковачева:  Всяко

...
Всяко четвърто дете е вайбър дете, костатира омбудсманът Диана Ковачева:  Всяко
Коментари Харесай

Диана Ковачева: Родителите на всяко четвърто дете работят в чужбина

Всяко четвърто дете е " вайбър дете ", костатира омбудсманът Диана Ковачева:  

" Всяко четвърто дете в България е оставено от своите родители, или някъде към 20% - 25% от децата у нас на процедура са без един или без двамата си родители, които работят в чужбина. В ромската общественост процентът стига до 40%. Това са деца, които са оставени на грижите на своите баби и дядовци, на своето разширено семейство ", съобщи омбудсманът Диана Ковачева при откриването на обществената полемика „ Детето сред трудовата миграция, институционалните правила и разширеното семейство “, написа.

Връзката на тези деца с родителите е единствено по вайбър това даже е остаряла статистика, тъй като към днешния ден ние не знаем какъв брой деца в действителност са жертва на този проблем, добави Ковачева.

Идеята на форума е да увеличи публичната и институционална информираност, както и чувствителността към уязвимостта на децата на трудовите мигранти, изключително на деца, оставени в небогати и маргинализирани общности от родители, отпътували за работа в чужбина.

„ Няма настояща статистика, няма кой да наблюдава какъв брой са децата, а оттова тези деца са оставени отвън грижата на страната. Деца, които стават жертва на принуждение в разширеното си семейство, които са самотни, от време на време склонни към самоубийство, които отпадат от просветителната система, които са жертва на трудова употреба, които стават жертви и на противообществени прояви, част от които са причинители те самите, за съжаление; деца, които имат стеснен достъп до опазване на здравето “, очерта проблемите проф. Ковачева.

Тя добави, че инспекциите, които институцията на омбудсмана прави през годините, вследствие на постъпващите голям брой тъжби по въпроса, са обрисували основни дефицити в обезпечаване грижата за тези деца.

Вижте
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР