Всяко акне е особено състояние на кожата, което не може

...
Всяко акне е особено състояние на кожата, което не може
Коментари Харесай

Ето какво да ядете за по-чиста кожа

Всяко акне е изключително положение на кожата, което не може да се овладее единствено с козметика. Трябва специфична диета, тъй като изборът на храна е от решаващо значение за контрола на пъпките, омазняването и неприятните подутини по лицето и други елементи от тялото.

Диета при акне не значи единствено здравословно хранене. Всеки би трябвало да дефинира самичък за себе си кое в менюто му води до инфектиране и пробиви, след което да си изготви режим. Воденето на мемоари всеки ден – кое предизвиква пъпки и кое не, е стъпка напред в вярната посока, написа tialoto.bg.

Какво предизвиква акне?

Не единствено неправилната грижа за кожата води до образуването на акне. Хормоните в тялото са главните виновници за него. Те могат да се разбъркат по този начин, че да причинят свръхпроизводство на мазнини. И при натрупването им, дружно с повече мъртви кафези, порите се запушват.

При доста хора едно акне може да понижава с възрастта, само че при други да се усложнява. Това зависи от функционалността на имунната система и някои генетични фактори.

Диета при акне – за какво е толкоз значима?

var width = window.innerWidth || document.documentElement.clientWidth || document.body.clientWidth; window.googletag = window.googletag || {cmd: []}; googletag.cmd.push(function() { googletag.defineSlot(`/401112551/m.fakti_post_2`, [[728, 90], [300, 100], [660, 250], [750, 200], [336, 280], [300, 250], [320, 50], [600, 250], [300, 600], [300, 75], [320, 100], [750, 300]], `div-gpt-ad-1646992589137-0`).addService(googletag.pubads()); googletag.pubads().enableSingleRequest(); googletag.pubads().collapseEmptyDivs(); googletag.enableServices(); }); googletag.cmd.push(function() { googletag.display(`div-gpt-ad-1646992589137-0`); });

Изследванията не отхвърлят връзката сред акнето и метода, по който се храним. Много постоянно това, което консумираме, се вижда по лицето. Ако прекаляваме с модифицираните храни и мазнините в менюто, то е лъскаво и с неприятни пъпки.

За благополучие, има не една диета при акне, с която може да направляваме някои промени в кожата. Разбира се, хубаво е човек да се съветва с кожен лекар, който да му даде най-хубавите препоръки, които да следва. Но всички са на мнение, че преди скъпата и профилирана козметика, изключването на избрани храни е за предпочитане.

1. Диета с невисок гликемичен показател

Много изследвания откриват успеваемостта на диетата с невисок гликемичен показател. Въпросната мярка е един тип систематизиране на храните по резултата им върху равнищата на кръвната захар. Тоест, тези, които не водят до повишаване, са с невисок.

Диета с невисок гликемичен показател е подобаваща при акне, тъй като понижава показателя на свободния андроген (контролира освобождението на хормон, наименуван андроген, който е една от главните аргументи за акне), като по този метод понижава тежестта на казуса. Това демонстрира изследване, данните от което са оповестени в Acne Resource Center for patients.

Ако желаете да пробвате тази диета при акне, е добре да наблегнете на храни като овесени ядки и трици; пълнозърнест хляб; кафяв ориз; сладки картофи; ядки; леща (червена и зелена); моркови; патладжан, броколи, гъби, домати... Всички те са с невисок гликемичен показател и след приема им не покачват кръвната захар.

2. Диета с омега-3 мастни киселини

Друга потребна диета при акне, е тази, богата на въпросните антиоксиданти. Според проучване, оповестено в Lipids in Health and Disease, може да ядете храни, богати на протеини, с цел да получавате повече омега-3 мастни киселини. Те работят противовъзпалително и понижават пробивите по кожата.

Риба като скумрия, херинга, сьомга; масло от черен дроб на риба треска; хайвер; ленено семе, орехи; чиа; соя; млечни артикули и зеленолистни зеленчуци. Това са храните, на които да наблегнете, с цел да се справите с акнето.

3. Диета с храни, съдържащи витамини A, D и E

Изследванията демонстрират, че ретинолът (витамин А), оказва помощ при акне, в случай че се ползва локално. Според данните, представени от Stylecraze, той е извънредно ефикасен при пъпки – както при дами, по този начин и при мъже.

Проучване от 2014 година, оповестено в Dermato Endocrinology, открива, че хората, които страдат от акне, имат ниски равнища на витамин D. Когато почнали да усилват приема му, се следи усъвършенстване. Тук обаче би трябвало да уточним, че мастноразтворимият витамин не работи еднообразно добре при всички.

Витамин Е, дружно с витамин С, предотвратяват образуването на комедони и растежа на бактерии, причиняващи акне, написа Ncbi.

Сладък картоф; моркови, жълтъци; риба тон; сьомга; хайвер; гъби; спанак; авокадо; зехтин и домати. Това са храните, които да консумирате, с цел да си набавите витамини A, D и E и да се справите с акнето.

4. Диета, богата на антиоксиданти

Оксидативният стрес е една от главните аргументи за акне. Ниските равнища на антиоксиданти в клетките са главната причина за образуването на пъпки.Въпреки това, в случай че даже след повишението им те не изчезват, се консултирайте с кожен лекар, тъй като може да има и по-тежки генетични фактори.

Червена боровинка, черница, годжи бери, къпина и боровинки; ядки пекан; кориандър; артишок; зелен чай, броколи... Това са дребна част от храните, богати на антиоксиданти, на които може да разчитате.

5. Диета, богата на цинк

Диета при акне, богата на цинк, оказва помощ и за имунната функционалност по време на пандемия. Въпросният микроелемент има значима роля за положението на кожата.

Цинкът е изключително ефикасен против бактериите, причиняващи акне. Според няколко изследвания, представени от Pubmed, ниските равнища на цинк при мъже и дами, са рисков фактор за кожни проблеми. Когато те се покачат, то възпалението понижава.

Спанак; пиле; гъби; агнешко месо; кисело мляко и кефир; кашу, нахут; какао; сусам; тиквени семки. Наблегнете на тях, с цел да видите ще има ли усъвършенстване при вашето акне.

6. Диета при акне – без млечни артикули или ограничение на приема им

Всеки от нас знае, че млечните артикули са потребни, само че в тях има мазнини, които предизвикват неприятното акне. И даже могат да влошат положението на кожата.

По данни на Stylecraze, някои типове мляко и млечни артикули предизвикват хормонален дисбаланс в тялото, което е съществена причина за пъпки и би трябвало да се намерения за съответна диета при акне.

Ако имате акне, се пробвайте да намалите количеството мляко и производни на него, които консумирате. И вижте ще има ли смяна с кожата. Ако пъпките не се почистват, то спрете напълно всички тях за най-малко седмица до две, с цел да има някакъв резултат.

Има доста други възможности на млякото като оризово, соево, бадемово и други, които да пиете по време на вашата диета. Кокосовото също е доста уместно и потребно за по-свежа кожа.

7. Диета без шоколад – една от главните при акне

След млечните артикули, похапването на шоколад също води до акне. Дори може да го задълбочи.

Изследване, извършено през 2014 година, представено от Pubmed, допуска, че потреблението на какао може да усили признаците на акне. Въпреки това, доказателствата, доказващи присъединяване на шоколада във утежняването на признаците, са нищожни.

Според учени, най-много захарта и някои други нездравословни съставки в множеството шоколади, които някои похапват всеки ден, предизвикват инфектиране. И оттова – ужасното за мнозина акне. Ето за какво, преди консумация или пазаруване на шоколад, е добре да прочетете деликатно етикета. Ако изберете черен шоколад или заложите на доверени марки, ще има възможност да намалите пробивите.

Все отново, кожните лекари са на мнение, че може да спрете шоколада най-малко за седмица и да видите има ли смяна. Ако акнето стартира да понижава, то е добре да внимавате с потреблението на шоколад.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР