Всякакви ограничения на тротинетките и велосипедите трябва да се правят

...
Всякакви ограничения на тротинетките и велосипедите трябва да се правят
Коментари Харесай

Българската асоциация за електромобилност: Тротинетките са по-безопасни от автомобилите

Всякакви ограничавания на тротинетките и велосипедите би трябвало да се вършат деликатно и да са съпроводени с даването на други възможности и с развиване на велоинфраструктурата в София.

Това е позицията на Българската асоциация за електромобилност (БАЕМ), изпратена до медиите.

Становището им е във връзка показаните през днешния ден нови правила за придвижването на електрически тротинетки на територията на Столичната община. На конференция ръководителят на Столичния общински съвет (СОС) Георги Георгиев съобщи, че задачата на новите правила е да се обезпечи безвредна градска среда.

„ Тротинетките и колелата са директно решение на множеството проблеми на огромните градове - тапи, замърсен въздух, липса на паркоместа. И по едно и също време с това те са доста по-безопасни от колите. Това ги прави натурален съдружник на всяка градска администрация. Ние приветстваме устрема на Столичния общински съвет да работи за повишение сигурността на жителите, само че терзанието ни е, че ограничението на карането през парковете и други пешеходни зони, без даване на други възможности, ще принуди доста водачи на тротинетки да се върнат към колите, което ще бъде доста по-голям риск за повишение на случаите и за по-сериозни произшествия “, показва ръководителят на Управителния съвет на БАЕМ Владислав Стоицов.

Според него различен риск е това да докара до увеличение броя на тротинетките по булевардите към парковете, което сигурно също може евентуално да усили случаите и злополуките.

„ Екипът на БАЕМ има вяра, че сходни промени би трябвало да са съпроводени с развиване на велосипедната инфраструктура и даването на различни направления, по които тротинетките и велосипедите да се придвижват в региона на парковете и останалите пешеходни зони “, добавя Стоицов.

Асоциацията поддържа другите две промени на Наредбата за организация на придвижването на територията на Столична община, препоръчани през днешния ден – за ограничение на скоростта на електрическите тротинетки до 25 км/час, както и за възбрана паркирането на тротинетки в пешеходните зони, с изключение на на местата, избрани за това.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР