Всякакви апокалиптични сценарии са малко вероятни, има опции как да

...
Всякакви апокалиптични сценарии са малко вероятни, има опции как да
Коментари Харесай

Икономистът Г. Вулджев: Има пари за пенсии и заплати, служебното правителство само плаши

Всякакви апокалиптични сюжети са малко евентуални, има варианти по какъв начин да се продължи даже без бюджетна рамка оттатък юни. Може краткотрайно да се трансферират разноски от финансовите планове. Трансферът на суми от едни пера към други може да удължат с най-малко 2-3 месеца издръжката на всички настоящи разноски. Едно е несъмнено - дотогава ще има някакъв бюджет.

Бюджет с до 3% недостиг без увеличение на налозите вероятен при заледяване на някои разноски. Като да вземем за пример увеличение на заплатите в администрацията. Увеличението на минималната работна заплата също ще би трябвало да се замрази или да е доста по-ниско, в сравнение с бяхме привикнали през последните няколко години.
Най-вероятно ще се приоритизират заплатите на учителите. Индексират ги да са 125% от междинната работна заплата - това чакам да се резервира. Разбира се, ще се опитат няколко милиарда да спестят от финансовата стратегия. 10 милиарда надали в своята цялост ще бъдат изразходени. Но тази година има по-малка опция за редуциране на финансовите разноски, тъй като предходната година прехвърлихме разноски от Плана за възобновяване и напредък към тази и към този момент не можем да ги прехвърлим. Но едни 2 милиарда сигурно могат да бъдат съкратени от финансовата стратегия и да отидат за други разноски.

С покачването на лихвите ще се утежни ситуацията от позиция на потреблението и доходи от Данък добавена стойност. Затова второто полугодие можем да забележим още по-голямо понижаване на доходи от налозите спрямо първото. Затова не съм сигурен, че 3% недостиг може да бъде реализиран. Единственият метод да се направи още веднъж е с отсрочване на някои разноски за идната година.

В интервал на понижаване на стопански напредък да се усилват налози е рисково. Данъкът свръхпечалба е алтернатива като изключителна мярка, посредством която страната ще си прибере назад огромна част от помощите, които раздаде.

Очаквам инфлацията да падне под 10% на годишна база и следващата година да стане 4-5%.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР