Всяка трета жена у нас е подложена на домашно насилие,

...
Всяка трета жена у нас е подложена на домашно насилие,
Коментари Харесай

Всяка трета българка е подложена на домашно насилие

Всяка трета жена у нас е подложена на домашно принуждение, а общо 15 са жертвите от началото на годината, като се усилва и жестокостта, с която тези жертви са били убити.

Според данните на Министерство на вътрешните работи за интервала 2019 година - 2021 година има увеличение на позвъняванията на тел. 112 за домашно принуждение, като сега стигат до 90 дневно.

Домашното принуждение пораства стремително по време на пандемия

Данните на Асоциация "Анимус " сочат, че от началото на тази година от 1852 постъпили позвънявания 1280 са за домашно принуждение, сподели Бистра Илиева от Зонта Интернешънъл.

Проблемите на съседите са си тяхна работа

Според специалистите голям проблем е, че настройките в нашето общество са да не признаваме домашното принуждение, да не оповестяваме за принуждение на другарка, комшия, майка, сестра, дете. Приема се, че проблемите на съседите са си тяхна работа.

Тъжната статистика сочи, че 80 % от тези, които са били жертва на домашно принуждение, по-късно и те стават насилници.

Насилие и в обществените мрежи

Сексуалните похищения против дами и деца се усилват с всяка година, безобразно е повишаването на наличия и посягане в онлайн пространството, предизвести Георги Апостолов, координатор на Центъра за безвреден интернет.

Ситуацията се утежнява освен в България, на всички места по света е във напредък насилието против дами и девойки, защото има обща атмосфера, която неведнъж се укрепва от интернет и обществените мрежи, счита Апостолов.

За предходната година в Центъра са постъпили над 11 000 сигнали, като над 75 % са сигналите, в които става въпрос за девойки, а над 85 % от малолетните и малолетните девойки по света от разнообразни проучвания споделят, че са ставали обект на посягане като полово подмамване, изнудване, разпространение на подправено наличие, обиди.

Кибернасилието против девойки по сексуален симптом съществува, заключи специалистът.

Тревожни данни и за децата

Според Георги Апостолов, ключът е предварителната защита - да се работи от най-ранна възраст, защото към този момент 4 -6 годишни деца са принуждавани да се снимат по непристоен метод и да правят полови дейности. По думите му прочувствената контузия за тези деца е голяма.

От Центъра за безвреден интернет с паника означават, че макар увеличението на наличието с принуждение, понижават младежите, които подават сигнали, като едно от обясненията е, че те одобряват за обикновено да се обиди момиче и да бъде принуждавано да се снима голо. Георги Апостолов предизвести, че имаме огромен проблем и със правосъдната процедура.

Промени в Закона за домашното принуждение

Експерти упорстват новият парламент да одобри предложенията за промени в Закона за домашното принуждение.

По думите на Полина Кавръкова от Зонта България, едно от нещата, за които се борят неправителствените организации, е отбраната на жертвите и в обществените мрежи.

Настоящето законодателство допуска опцията за ограничаваща заповед, само че по-късно всичко, което прави насилникът в обществените мрежи, не е под никаква форма лимитирано.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР