Всяка регулация трябва да е съобразена със закона. Това каза

...
Всяка регулация трябва да е съобразена със закона. Това каза
Коментари Харесай

Адв. Свилена Димитрова: Най-важното е да не се създава излишно напрежение в системата

Всяка регулация би трябвало да е съобразена със закона. Това сподели пред Zdrave.net ръководителят на Българска болнична асоциация адв. Свилена Димитрова във връзка препоръчаните в анекса към НРД 2020-2022 текстове, съгласно които главните заплати на лекарите би трябвало да са най-малко 2000 лева, на медицинските сестри – 1500 лева, а на санитарите – 900 лева

Припомняме, че болничните сдружения излязоха със, съгласно което началните съществени месечни заплати за категориите личен състав излизат отвън предметния обсег на националния рамков контракт, посочен изчерпателно в Закона за здравното обезпечаване.

Надзорният съвет на НЗОК ще преглежда текстовете на анекса на 11 април, а БЛС – на Национален съвет на 16 април.

По отношение на измененията, направени от Здравната каса по отношение на отпадането на изключителната епидемиологична конюнктура, съгласно които Коронавирус се лекува единствено в лечебни заведения с инфекциозни и пулмологични отделения, адв. Димитрова съобщи, че има заплаха това да докара до напрежение.

„ Пациентите са привикнали да търсят помощ на всички места, а лечебните заведения са сложени в обстановка да са отговорни както в случаите, когато не ги одобряват, по този начин и когато ги одобряват. Лечебните заведения са сложени в пояснителен режим за нещо, което не зависи от тях. Погледнато официално, те могат да регистрират пациентите по други пътеки, само че това не е правилно. Същевременно няма изясненост по какъв начин ще се получават медикаментите за лекуване на Коронавирус. Не е ясно въобще за какво отпадат договорите по клиничните пътеки 39, 48 и 104, откакто на огромна част от лечебните заведения, които до момента са имали контракти, ще им се наложи да продължат да лекуват пациенти с Коронавирус, тъй като или в техния регион няма болница с инфекциозно поделение, или не може да поеме всички нуждаещи се. Няма изясненост кому е нужно това ограничаване. Автоматичното отпадане на ограниченията, без да си дадем сметка кое до какво води, основава напрежение “, сподели тя.

Адв. Димитрова съобщи още, че нещата биха могли релативно елементарно да се контролират, като се направи разбор по области. „ Ако е належащо, може да се контролират с обособени заповеди за другите области. Най-важното нещо в бранша от две години насам обаче е да не се основава ненужно напрежение, тъй като напрежението в лечебните заведения рефлектира върху пациентите и в последна сметка всички сме пострадали от неверни административни решения “, добави тя.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР