Всяка нова година е време за поставяне на цели и

...
Всяка нова година е време за поставяне на цели и
Коментари Харесай

Как новогодишните цели да станат реалност?

Всяка нова година е време за слагане на цели и предоставяне на обещания.

Понякога съумяваме да ги спазим, само че се случва и прекомерно бързо да се откажем, в случай че не забележим бързи резултати.

" Ние хората доста постоянно имаме потребност от външен фактор, с цел да вземем ново решение, като че ли новата година ни опрощава неточности. Новогодишните пожелания са дълготрайни цели. Те идват от по-рационална част от нашата душeвност. Влизат в една обстановка, в която ние сме построили привички. Когато влязат в спор с тях, стартира борбата и индивидът в един миг се отхвърля. Навиците постоянно носят наслаждение, само че не постоянно носят употребява. Нашият мозък е цар на автоматизираното държание. Самите цели би трябвало да са деликатно планувани и да дават отговор на избрани условия ", коментира психологът Михаела Георгиева в студиото на  " България заран ".

По думите ѝ формулата е страст + ясна и съответна цел. Необходими са ни 3-4 цели за годината, не повече. Психологът поучава да се опитаме да си представим, че към този момент сме постигнали задачата си, по този начин разсънваме страст. Важно е задачите да са действителни и постижими. Трябва да помислим зависят ли от нашите качества и качества, измерими ли са, знаем ли тъкмо какво желаеме, задачата идва ли от " желая " или от " би трябвало ". След като си отговорим на тези въпроси следва полагането на дребни цели, с цел да се стигне до крайната.

" Навиците са на правилото причина-следствие. Хубаво е следствието да го променим. Към бургера няма да са картофки, а салата. 20 дни са нужни да приемем един табиет в живота си. Три месеца са нужни той да стане част от всекидневието ни. Започваме с нещо малко - лека търпелива смяна ", поучава Георгиева в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ изобилието от информация и благоприятни условия ни кара да бъдем тревожни.

" Когато осъждаме себе си, не е най-хубавият вид да си сложим цели. Това значи, че не харесваме част от себе си. Хората знаят какво не желаят, само че не знаят какво желаят. Много по-лесно е индивидът да каже какво не желае. В този комплициран и обезпокоителен свят е доста мъчно да чуем себе си. Хората започнаха да се усещат доста дребни и незначителни, неуверени ", добави психологът.

" Занимавам се с логика на психиката от 25 години. В началото ми споделяха, че чета мисли. Хората осъзнаха, че не сме шамани, не желаеме да ги променим. Има наклонност да идват при психолози и да споделят. Това е положително начало ", сподели още Георгиева.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР