Всяка майка има голамя нужда от почивка. Но да пътува

...
Всяка майка има голамя нужда от почивка. Но да пътува
Коментари Харесай

Как младата майка да се погрижи за себе си, когато е останала без сили

Всяка майка има голамя потребност от отмора. Но да пътува до йога студиото или до спа центъра половин-един час, постоянно е разкош, за който тя няма време.
Има излаз, казват психолози.

Имате ли 60 секунди? Това е задоволително.
Има най-малко девет метода за рестартиране, освежаване и попълване на енергийния си ресурс, които лишават единствено минута.

Дишайте надълбоко за 60 секунди

Чувствате се депресирани или тревожни, само че не знаете за какво? Понякога просто би трябвало да си починете и да си поемете мирис, с цел да „ се презимите “ тук и в този момент.
„ Просто спрете, затворете очи, поемете надълбоко въздух и издишайте “, споделя Кели Смит, инструктор по йога и медитация.
Смит предлага да опитате с 4-7 вдишвания. Вдишайте като броите до четири и по-късно издишайте и бройте до седем.
„ Помага за деактивиране на симпатиковата нервна система (борба или бягство) и активиране на парасимпатиковата нервна система (почивка и релакс) “, изяснява Смит.
Дългото издишване разрешава на тялото ви да разбере, че сте в сигурност и,  че е време да се отпуснете.

Протегнете се

Нямате време за уроци по йога? Редовното разпъване също може да направи чудеса.
Застанете с разтворени крайници, тъй че те да са малко по-разтворени от широчината на бедрата. Вдигнете ръцете си към кръста и ги сложете, все едно ще играете ръченица. Наведете се напред и когато достигнете комфортна ниска точка, пробвайте да се отпуснете и да висите с главата надолу като парцалена кукла.
Тази интровертна поза може да обезпечи оптималната релаксация.

Раздвижете се

Движението е лек за всичко. Една бърза подготовка може да повдигне духа и да зареди тялото ви с сила посредством освобождение на ендорфини.
„ Опитайте да се разноските за минута или да извършите някои от обичаните си танцови придвижвания “, предлага Рене Гоф, клиничен психолог.

Запалете ароматна свещ

Запалването на свещ може да бъде обред. Почувствайте по какъв начин палите кибрит и запалвате фитила. И защото изследванията са разкрили мощна връзка сред миризмата и настроението, си коства да обмислите избора на свещ с верния мирис.
Например лимонът има подтикващ резултат, който може да ви накара да се почувствате подмладени.

Излезте на открито на чист въздух

Понякога смяната на местоположението е всичко, от което се нуждаете. Свежият въздух и новият " декор " могат да създадат чудеса за повишение на настроението и да дадат на мозъка ви мини почивка.
Освен това проучванията демонстрират, че единствено 40 секунди навън могат да подобрят рабятят на мозъка ви.
Излезте на открито и просто оставете слънцето да огрее лицето ви.
Опитайте се да назовете 5 неща, които виждате, 4 неща, които можете да докоснете, 3 неща, които можете да чуете, 2 неща, които можете да помиришете и 1 нещо, което можете да вкусите, поучават психолозите.
Тази техника се назовава заземяване, което оказва помощ в тези моменти, когато наподобява, че сте изгубили надзор.

Продължава на страницата на Новите родители

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР