Всяка Коледа ми напомня за моето детство. Подаръците, които успяваме

...
Всяка Коледа ми напомня за моето детство. Подаръците, които успяваме
Коментари Харесай

Каква беше Коледа през комунизма: 10 неща, които да разкажете на децата си

" Всяка Коледа ми припомня за моето детство. Подаръците, които съумяваме да дадем на децата си, са доста по-ярки и по-усъвършенствани от тези, които Дядо Коледа ми носеше ", написа Марина Розенфелд, родена през 1979 година

В известна група на майките, извънредно известна във " Facebook " в Румъния тя отбелязва, че тогавашните коледни тържества " са имали нещо особено ". Разказът й са обстановката при съседите ни до болежка припомня за тази в България. 

Марина сортира и топ от най-интересните неща, случили се по празниците през 80-те години, когато се опитваха да заменят Дядо Коледа с Дядо Мраз, а хората оцеляваха духовно посредством историите на бабите и дядовците си и коледарските песни, излъчени от потомство на потомство.

Дядо Коледа и Дядо Мраз

" Вкъщи майка ми говореше за Дядо Коледа, в учебно заведение бях чувала за Дядо Мраз. Накрая майка ми се помири и ми сподели, че в действителност има два Дядо Коледа: един идва за Коледа и един, който носи дарове за Нова година ".

Коледно дърво 

Жената споделя, че елхата, която е имала у дома, постоянно е била естествена и не си спомня " някой да се е оплаквал, че естествената елха е прекомерно скъпа или че унищожаваме горите си ". Това е и тъй като " по това време те не са обезлесявали и изсичали горите брутално ".

" Мирисът на ела, който извърши всяка стая в къщата, няма еднакъв на себе си. Коледа за мен значи и миризмата на елхата. Дървото беше дърво за всички, като се изключи комунистическата агитация, която искаше да погребе всевъзможен спомен за всяка Коледа или елха. Това, което желаеха да изтрият от груповото схващане, беше християнската традиция, която припомняше раждането на Спасителя ".

Коледна софра

Жената споделя и за портокалите, бананите и саламите, които били " деликатесни " и " с връзки ". Задвижваше се същинска верига от комбинации и комбинативност. " Бяхте привилегировани, в случай че познавахте някой, който познава някой различен, който има родственик или прочут, който работи в Търговия на едро или Търговия на дребно ", написа Марина Розенфелд.

Само по този метод можехте да имате богата празнична софра. Но в случай че сте живели на село или в къща в някой дребен недодялан град, тогава месото и свинските артикули не са били проблем.

Магазинът с валута или " Корекомът "

" Мисля, че там видях първокласен шоколад на витрината и плюшени Дядо Коледовци. Особено ми олекна, когато разбрах, че не е за нас, а за гости от чужбина или интернационалните водачи, които купуват с " валута ". За първи път чух тази дума ", споделя тя.

Коледна декорация

Марина Розенфелд споделя, че тогава коледната декорация е била семпла, само че красива и с усет. " Тя беше лимитирана до глобуси, бонбони, в случай че има такива и инсталиране на дребни светлини. Ама какви топки бяха! Бяха творби на изкуството, изключително малко по-старите от 70-те години на предишния век, както и да е, всичко можеше да се постави върху естественото дърво, изглеждаше грандиозно. В учебно заведение правехме всевъзможни украшения от цветна или картон "

Коледен сняг

Може би най-красивото нещо в старите времена беше снегът, присъстващ съвсем всяка Коледа. Жената споделя, че не помни " Коледа без сняг ". " Имаше и доста сняг по улиците, тъй като никой не чистеше, колите не се движеха доста, изключително в дребния град, в който живеех. Беше слана, слана, която прави цветя на прозореца. Тогава коледарските песни звучаха по-добре, по-искрено и достоверно ".

Електричество на... порции

" Спомням си зимните дни преди Коледа, когато майка ми готвеше, печеше сладки единствено в избрани часове и седяхме на свещ или маслена лампа ", споделя Марина Розенфелд.  Режим на тока, да, от време на време и повреди поради снега. "

Коледни песни

Дори и да не говореха за коледни песни в учебно заведение, родителите го правеха вкъщи. " Всяка година чакахме коледари с погача, вино и други лакомства. Коледа се празнуваше във всеки дом. Но това беше тематика табу, никой не говореше за това. Все отново се знаеше, че всички честват Коледа "

Коледни дарове

" Винаги получаваме кукли и играчки за Коледа. Куклите ми бяха обичани.   " Това, което получих за Коледа, даже не може да се съпостави с това, което получават нашите деца. Повечето от днешните играчки са доста по-хубави и по-полезни за създаване на умения и привички от всевъзможен тип ".

Тя написа, че й е мъчно да изясни на огромния си наследник какво е означавала Коледа тогава. " Той не счита, че трябваше да се реди на опашка в магазина за обикновени неща. Или да вземете зелени банани, които да увиете във вестник и да ги сложите в шкафа, като всеки ден обезпокоително проверявате дали са пожълтели или не ".

" В подмяна той схваща нещо, което аз не знаех тогава; той схваща какво значи да нямаш пари ", споделя Марина Розенфелд.

" Днес прозорците постоянно са светли, бананите и портокалите са в обилие, играчките са все по-красиви. Но всички са скъпи. Той знае, че не всички деца имат пари за облекла, ботуши, книги и играчки. Знае, че не всички деца вървят на учебно заведение. Той знае какъв брой коства лечението за деца с аутизъм и други увреждания. Освен това знае, че Дядо Коледа не идва при всички деца ", заключава създателят на публикацията.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР