Всяка кола с паспорт МВР планира да даде 40 млн.

...
Всяка кола с паспорт МВР планира да даде 40 млн.
Коментари Харесай

МВР дава 40 млн лв за нови камери опасват пътищата с уреди за средна скорост

Всяка кола с паспорт

Министерство на вътрешните работи възнамерява да даде 40 млн. лв. за нови камери, с които да управлява скоростта по пътищата у нас. Това научи " Монитор " след разискване на текстовете в новите три законопроекта, регламентиращи придвижване по пътищата, които бяха показани пред депутати, министри и представители на неправителствения бранш.
Идеята на всички поправки на закона е да бъдат понижени на половина жертвите от произшествия до 2020 година. Според информация на " Монитор " парите ще бъдат набавени от фонда, в който се събират санкциите от водачите извършители. Там сега има към 60 млн. лв., част от които по закон са планувани за предварителна защита на произшествия по пътищата. С нова формула, в която присъединяване има и финансовото министерство, обаче огромна част от средствата ще бъдат усвоени за монтиране на уреди, които ще регистрират междинната скорост при изминато разстояние. Тепърва предлагането ще се разисква, а по-късно при позитивен резултат ще се разгласят публични поръчки за набирането на камерите. В момента у нас има единствено една такава система която е на автомагистрала " Люлин ". Само за година посредством нея са били глобени 30 хиляди извършители. Подготвя се внедряването и на сходно устройство на автомагистрала " Тракия ". Пътният сектор, където ще се засича междинната скорост, е в региона на Пловдив. Той е определен поради огромния брой произшествия там. Парите за внедряването са от фонда за сигурност на придвижването, който пък се финансира с отчисления от платените санкции за нарушавания. Камерите ще костват към 200 хиляди лева " Камерите, които мерят междинната скорост, са по-ефективни от тези, които регистрират моментната. Шофьорите понижават единствено в региона с камерите, а по-късно още веднъж натискат газта ", сподели Цветан Цветанов, ръководител на вътрешната комисия към Народното събрание. " До момента са насъбрани 60 милиона лв. дълг от санкции които могат да бъдат вложени в възстановяване на инфраструктурата и създаване на спомагателни контролни камери за наблюдаване ", сподели още Цветанов. Според него все още средствата не се разходват дейно.

По време на кръглата маса през вчерашния ден бяха показани законопроектите за Закон за придвижване по пътищата, Закон за водачите на моторни транспортни средства и Закон за пътните транспортни средства. Или другояче казано сега настоящият Закон за придвижване по пътищата е разграничен сред Министерство на вътрешните работи и Министерството на превоза. " Основна тяхна цел е да се понижат злополуките, с които да запазим живота на нашите съграждани по пътищата ", съобщи вътрешният министър Валентин Радев. Заместник-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов съобщи, че в плана на ЗДВП би трябвало да намерят място редица тематики като усъвършенстването на разпоредбите за придвижване по пътищата, общите условия за участниците в придвижването, компетентността на отговорностите на контролните органи, наказванията по отношение на нарушителите в придвижването, ясна формулировка на понятието " пешеходна пътека ", обвързване на водачите на велосипед да носят каски, понижаване броя на жертвите, понижаване броя на потърпевшите, още по-добра инфраструктура и други.

Всяка кола да има паспорт. Такава мярка е заложена в новите законопроекти, препоръчани от Министерство на вътрешните работи и транспортното министерство. Така ще е ясно какви поправки са й правени, дали е изправна и дали може да се движи по пътищата, без да е рискова за останалите участници в придвижването. " Въвеждането на регистрационен режим за всички автосервизи е значима стъпка за подобряването на пътната сигурност ", сподели заместник-министърът на превоза, осведомителните технологии и известията Ангел Попов. По думите му, тази смяна е залегнала в плана на новия Закон за пътните транспортни средства, който регламентира условията към пътните транспортни средства, изискванията и реда за тяхното одобрение, регистрация и инспекция на техническата редовност, както и разпоредбите, по които ще работят техническите служби и пунктове. Заместник-министър Ангел Попов посочи, че ще бъде основан обществен указател на сервизите с цялостна информация за местонахождението, чиновниците и тяхната подготовка, като е планувано сервизите да дават минимална гаранция за осъществените поправки. " Паралелно с това ще се надгради регистърът на техническите прегледи, като ще се сътвори електронен механически паспорт, в който автосервизите и техническите пунктове ще отразяват всички поправки, механически инспекции, промени в структурата и регистрирани катастрофи. Така ще може да се наблюдава действителното положение на всеки автомобил ", съобщи Ангел Попов. Той добави, че в закона са написани в детайли условията за осъществяването на покупко-продажби с коли и смяната на собствеността, като се вкарва регистрационен режим при продажбата на нови или втора ръка аварийни елементи. " Целта на тези промени не е да се затварят сервизи, а всички да излязат на ярко и да работят при идентични правила и надзор, което ще докара до по-ясна регулация на бранша и ще понижи нелоялната конкуренция ", уточни Ангел Попов.
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР