Всяка инициатива за референдум, стига да не идва от властта,

...
Всяка инициатива за референдум, стига да не идва от властта,
Коментари Харесай

Орлин Тодоров: Институцията на референдумите у нас е доста осакатена

" Всяка самодейност за референдум, стига да не идва от властта, е добра. Право е на българските жители да вземат общо решение. Няма положителни или неприятни начинания, стига предлагането да е дефинирано правилно и да е инициирано от жители или от партия, която не държи властта в страната ". 

Това сподели пред БНР Орлин Тодоров от гражданската самодейност " Аз вземам решение ", той е създател и на книга по тематиката за референдумите. 

И акцентира, че  системата на референдумите работи в десетки юрисдикции по света

" Народът би трябвало да може да взема решение всичко.  В развити демокрации доста значими неща подлежат на такова допитване  - промени в конституцията, да вземем за пример ". 

По думите му  институцията на референдумите в България е много осакатена и блокирана , по тази причина се получават " леки извращения " в самодейностите: 

" В закона  има условие за кворум - да бъде признато предложение  - освен да е утвърдено от болшинството дали своят вот, би трябвало и да са взели участие не по-малко хора, в сравнение с последните парламентарни избори. Принципният  проблем на това условие за кворум е, че то разрешава на съперниците на предлагането, даже да са малцинство, като се въздържат стратегически от гласоподаване, да провокират липсва на кворум и предлагането да бъде отхвърлено . Това у нас се случва постоянно ". 

В предаването " 12+3 " Тодоров акцентира, че  съгласно нашия закон приемането на предложение - предмет на референдум е невероятно

" Така това се трансформира в инструмент за пиар и политически акции ". 

Той уточни още, че  колкото е по-висок прагът на подписката, компликацията за събирането на подписите пораства експоненциално , по тази причина у нас обикновено би било прагът да е 200 000 подписа, още повече че популацията на България понижава. 

" Също  би било добре прагът да бъде % от гласувалите на последните парламентарни избори , както е при множеството американски щати. Прагът за подписката и срокът за събирането ѝ не са кардинален проблем, практиката демонстрира, че този предел е бил преодоляван.  Проблемът е с кворума и с това, че няма опция да се подлагат на гласоподаване съответни оферти  - законопроекти. Докато в Съединени американски щати, Швейцария, Германия могат да се оферират законопроекти. Тогава хората могат да вземат осведомени решения ".  
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР