Всяка индустриална революция води до рязко нарастване на богатството, улесняване

...
Всяка индустриална революция води до рязко нарастване на богатството, улесняване
Коментари Харесай

Сянката на третата индустриална революция и войната в Украйна

Всяка индустриална гражданска война води до внезапно повишаване на благосъстоянието, улеснение на връзките, смяна на виталния стандарт на хората като цяло, само че всяка гражданска война също по този начин има и тъмна страна. След първата, чийто най-известен плод е парната машина (1769 г.), редом със стремителният растеж на индустриално произвеждане, се появява също по този начин всеобщата приложимост на детски труд и безимотната работническа класа при започване на 19-и век. Това от своя страна ще докара и до възникването на комунистическата идеология за класова въоръжена битка и за тирания на пролетариата, нанесла големи несгоди на света през 20-и век.

След втората индустриална (или технологична) гражданска война от края на 19-и и началото на 20-и век, когато стартира всеобщото прилагане на електрическата сила и се изобретяват телефона, автомобила, радото, киното, самолета, се уголемява новата постоянна междинна класа с доста по-висок стандарт на живот. Но също по този начин се появяват и модерните оръжия. Втората индустриална гражданска война бе последвана от унищожителната Първа международна война. (За експлоадирането на още по-унищожителната Втора международна война и за лагерите имат виновност и двете нови тоталитарни идеологии - комунизъм и националсоциализъм.)

Ядреното оръжие стана факт в зората на Третата индустриална (или информационна) гражданска война, при започване на Студената война. Макар че компютърната технология стартира да се развива още през 50-те години, Третата индустриална гражданска война, всеобщото нахлуване на света в осведомителната ера, стана факт едвам през 1990-те, с интернет и мобилния телефон. Днес всеки възпитаник в началното учебно заведение, даже и в бедните страни, разполага с цялата международна информация в джоба си, в " умния " телефон. Друг въпрос е дали се употребява всеобщо и по какъв начин и защо се употребява този безконечен океан от информация, включващ и дезинформация и тайни теории.

Ядреното оръжие беше мобилизиращият декор на Студената война. То предизвикваше адреналинов прилив в това международно икономическо съревнование сред двете системи. Светът беше разграничен с Желязна завеса на тоталитарен и свободен. Но давайки си сметка, че нуклеарна война би могла да докара до завършек на живота на земята, двете велики сили, въпреки и да бяха в гневна конкуренция, в никакъв случай не трансфораха Студената войната в " гореща " (освен в обособени моменти, в обособени точки на света). Имаше единствено икономическо съревнование, което руският тоталитарен блок изгуби в края на 1980-те.

Общоприето е схващането, че въпреки и индивидът да не е станал по-зъл през 20-и век, в сравнение с е бил в предходните епохи, технолигиите - изключително оръжията за всеобщо поразяване - са довели до чудовищното зло на войните и лагерите през предишния век. Това може да е правилно за Световните войните, само че какво да кажем за концентрационните лагери, нацистките и руските, довели до гибелта и страданията на милиони хора, за геноцида в Руанда или в Сребреница? Това зло не е осъществено с оръжия за всеобщо поразяване.

 Човешкият отпечатък - том 1: Тоталитарният опитС код 10Dnevnik получавате най-малко 10% отстъпка
Цветан Тодоров в книгата си " Face à l`extrême " ( " На лимита " ) споделя, че не самата технология, а технологическата менталност е довела до това голямо зло през предишния век - от една страна века в който се роди модерната демократична народна власт, в която зашаитаваща правата на малцинствата и на всеки субект, само че въпреки това - век на международни войни и концентрационни лагери. Според Тодоров, технологическата менталност - мисленето в категориите на успеваемост ( " положителното " като добре свършената работа, а не моралното добро), като коефициент на потребно деяние, както и деперсонализацията и компартментализацията, вършат допустимо естествени и морални в своя персонален живот хора да стават съучастници в чудовищни закононарушения на работното си място - в лагера, в бомбардировача, или даже в градския квартал при осъществяване на заповеди.

Разбира се, не би трябвало да забравяме, че всяка от трите индустриални революции (и трите могат да се нарекат и технологични), с изключение на тъмна сянка носи и голяма светлина , внезапно усъвършенстване в живота на човечеството като цяло. Кой през днешния ден би желал да живее освен без компютри и телефони, само че и без ток за осветяване и отопление, коли, бърз превоз, евтини и непрекъснато налични храни и облекла в глоблната комерсиална мрежа? Но тази светлина е основно материална, не толкоз духовна - електрическа светлина, която топли и храни, само че не може самичък по себе си да ни направи по-добри, по-мъдри, или даже по-щастливи.

Модерната демократична народна власт, модерното (или към този момент пост-модерно, постиндустриално) проспериращо общество с огромна и богата междинна класа е рожба на втората идустриална гражданска война от началотно на ХХ век. А към този момент и на третата софтуерна гражданска война - осведомителната.

Вдъхновяващи бяха измененията от 1990-те, когато, дружно с края на Студената война навлязохме в Информационната ера. Но каква е тъмната страна, сянката, на третата софтуерна гражданска война, която по този начин коренно промени и трансформира живота ни към по-добро?

 Хората на ПутинС код 10Dnevnik получавате най-малко 10% отстъпка

Ние към този момент ставаме очевидци на тази пълзяща сянка - с хибридната война, прераснала в огромна кървава война в Украйна, война, която Путин към този момент вижда като международна война, война с демократичния Запад. Той даже заплашва, или загатва, че тя може да прерасне в атомна война. Но по какъв начин се стигна до тук след 1990-те, когато се смяташе, че Студената война е завършила и глобализацията - в международен на световен мир и високотехнологична съгласуваност на света - е необратим развой?

Както казахме, актуалният човек държи в джоба си, в мобилния си телефон, цялата международна информация. Но в този информативен океан, в който малко на брой имат надеждна лодка и компас и знаят къде отиват, в този различен виртуален свят, в който живеем от ден на ден, е цялостно с подводни скали, рискови миражи и сладкопойни сирени, които ни тласкат към скалите на корабокрушението. Цялата международна дезинформация е също в джоба ни.

Отдавна гворим за Хибридната война на Путин против Запада. Със своята националсоциалистическа и империалистическа идеология Путин води война с демократичната народна власт по всевъзможен метод : тя се показва като морална деградация - както беше и по комунистическо време - в този момент тролската дефиниция е " Гейропа " на " либерастите ". Същевременно се подкупват всевъзможни персони и партии, постоянно прикриващи русофилството си с писклив шовинизъм - което е изключително видно у нас, вършат се опити да се показа енергийната взаимозависимост от Русия като безалтернативна, работи се с националните мафии за разрушение на европейските стопански системи от вътрешната страна. Доказана от тайните служби беше даже намесата на Путин в американските президентски избори през 2017, когато завоюва Доналд Тръмп.

Но ето, че Хибридната война се трансформира в действителна завоевателна война в Украйна. Сянката на Третата индустриална гражданска война се реалокира от виртуалния в действителния свят.

И заради десетилетната ефикасна дезинформация и промиване на мозъци във виртуалната фаза, в този момент наподобява не можем да чакаме смяна в Русия от вътрешната страна - и надлежно завършек на незаконната война в Украйна. Гласовете на дисидентите в Русия биват заглушавани с брутална мощ - затвор, убийства, или опити за убийства. Дори по-ефективно в сравнение с в последната фаза на комунистическия руски режим. Дори задгранични проверяващи публицисти, като Христо Грозев, които са разкрили истини за незаконния режим на Путин - за опита за ликвидиране на Навални, отравянето на Скрипал, както и на Гебрев у нас - са преследвани и заплашвани от съветските управляващи и секрети служби. (Впрочем и нашата прокуратура не направи нищо по случая Гебрев, както и не предприе никакви ограничения за следствие на прочут българин, глобен по закона Магнитски. Руските служби, или прислужниците на съветските ползи, от дълго време и надълбоко са се инфилтрирали в България.) Но главното, което крепи Путин е триумфът в промиването на мозъци в личната му страна.

Според огромна публикация в " Ню Йорк Таймс " от 28 декември 2022 година, озаглавена " Руски град оплаква своите починали бойци, само че не недоволства против войната на Путин " (Russian City Mourns Its Lost Soldiers, but Doesn`t Resent Putin`s War), град Рязан, близо до Москва, постоянно изпраща млади мъже да се бият в Украйна. Някои в този момент са заровени в локалното гробище. Но няма вълна от неодобрение против съветския водач, както мнозина задгранични наблюдаващи и коментатори чакаха. Интервюираната Наталия (не е споделила фамилно име) сменя замръзнали карамфили на гроба на сина си с коледна елхичка. " Дори когато съм болна пристигам тук - споделя тя - тъй като се опасявам, че ще му е скучно. " Останките на сина ѝ са пристигнали малко преди 26-ия му рожден ден. Трогателна история. Наталия обаче споделя единствено, че нашествието е трябвало да бъде по-добре планувана, само че не показва яд към съветските управляващи. " Нещо трябваше да се направи! " - споделя тя - за войната против Украйна.

Друга майка, чийто наследник е на фронта, съжалява, че няма кой да й поправи течащия покрив, само че се гордее със сина си. " Нашият президент е доста умен и той към момента прави добра работа! " - споделя тя. А за " вражеския Запад " прибавя: " Хората нямат нищо там. Идете в нашите магазини - там има всичко. Това не ни визира по никакъв метод. " Макар и да признава, че цените са се повишили, тя счита че хората на Запад живеят доста по-зле от руснаците и изнемогват без съветски газ.

Толкова зомбирани хора нямаше даже в Съюз на съветските социалистически републики и руския лагер преди рухването на Желязната завеса. Тогава нямаше интернет, нямаше метод да се получи информация за това какво става от другата страна на Завесата. Но множеството хора си даваха сметка, че ги лъжат, никой не вярваше, че " на Запад " се живее по-зле, в сравнение с у нас.

 Астероид. Триптих за края на светаС код 10Dnevnik получавате най-малко 10% отстъпка

Това, че имаме цялата международна информация в джоба си, не ни прави автоматизирано нито по-умни, нито по-информирани. От друга страна, осведомителните технологии дават надалеч по-добра опция за триумф на тези, които целят да промиват мозъци. Парадоксално, интернет, опцията за мигновена връзка и информация, вместо да сплотява света основава тотално отделяне на паралелните светове, основава опция за живеене в обособени осведомителни " балони " - медийни или национални, от Facebook другари или групи по ползи и убеждения. Технологиите дават опцията за съвършено промиване на мозъци посредством логаритми за самостоятелно психическо влияние, посредством бомбардиране с подправени вести и теории ( " украинците са фашисти " ), даже подправени репортажи, които са мъчно различими от същинските.

Хибридната война на Путин против Запада, е огромна опасност за света. Все отново свободният свят за в този момент не е претърпял съществени загуби, нито на материалния фронт, нито психически. Напротив, Путин оказа помощ на Европа да се сплоти и на НАТО да се съживи и ускори. Но хибридната война наподобява е била много по-успешна против личния му народ. Хората в Русия (или огромна част от тях) наподобява в действителност живеят в някакъв успореден свят. А такива хора има и у нас, и на Запад.

Хибридната война, ефикасното всеобщо промиване на мозъци, тази сянка на Третата софтуерна революцив, която до началото на предходната година се водеше най-много в електронното пространство, където от ден на ден живеем, проникна с невероятна мощ и във физическата действителност с войната в Украйна.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Рубриката “Анализи ” показва разнообразни гледни точки, не е наложително изразените отзиви да съответстват с публицистичната позиция на “Дневник ”.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР