Всяка храна носи енергия. Всичко, което ядем през деня ни ...

Всяка храна носи енергия. Всичко, което ядем през деня ни

5 храни за повече енергия през целия ден

Всяка храна носи енергия . Всичко, което ядем денем ни доставя енергия в разнообразни количества. Някои храни са по-добри източници на енергия от други. Важно е да се означи обаче, че някои храни са висококалорични, само че това напълно не значи, че ни носят енергия и задоволеност през целия ден. Сред тези храни са тестени произведения от бяло брашно, сладкиши и десерти от всевъзможен вид, високомазнинни храни, богати на наситени и трансмазнини, които са доста калорични, само че действително нямат основна калорийна стойност от позиция на потребни хранителни субстанции и енергия за организма.Храните , които обезпечават най-качествен принос от енергийна позиция, съдържат обилие от комплицирани въглехидрати, разграждащи се постепенно, както и протеини. Енергийните равнища в организма зависят значително и от това какъв брой сън имате на денонощие, каква е двигателната ви интензивност, спортувате ли, какъв брой постоянно се храните, в какви количества и с какъв калориен баланс.

Въпреки всички тези критерии, има някои храни, които се открояват с изключително висока енергийна стойност . Те дават доста енергия и жизнеспособност през целия ден, като играят основна роля в производството на енергия в организма.

Ето кои са те.Леща

Лещата е същинска суперхрана. Тя е богат източник на протеини и комплицирани въглехидрати. Съдържа и голям брой фибри. Ето за какво тя доставя доста енергия, като ви държи сити задълго. Тази композиция от хранителни субстанции в лещата освен обезпечава доста енергия, само че и стабилизира стойностите на кръвната захар, което способства за енергийните равнища в организма.

Кръстоцветни

Зеленчуците от семейство Кръстоцветни са доста богат източник на енергия с помощта на фибрите в състава си. Сред най-засищащите Кръстоцветни са зеле, броколи, спанак, карфиол, рукола, брюкселско зеле, манголд. Те обезпечават енергия за часове напред. Изключително значими са в поддържането на кръвната захар. Могат да допринесат за сърдечносъдовото здраве, да покачат мускулната мощ, да спомагат на имунната система, съгласно realsimple.com.Кисело мляко

Киселото мляко е прелестен източник на енергия, тъй като доставя доста протеини. Едновременно с това не е висококалорична храна, което разрешава да го консумирате без скрупули. Изключително богато е на витамини от група В, които са основни в процесите на промяна на питателните субстанции в енергия.

Червено цвекло

Цвеклото е доста богат източник на енергия и то дълготрайна. То е доста богато на въглехидрати, което дава обилие от енергия. То съдържа естествени нитрати, които имат свойството да уголемяват кръвоносните съдове, като усилват притока на кръв, О2 и хранителни субстанции към всички органи. Това значи повече енергия за процесите в организма.Овесени ядки

Овесените ядки са източник на доста енергия, тъй като съдържат огромно количество комплицирани и постепенно разградими въглехидрати, протеини, голямо количество фибри. Тази композиция изисква продължително разграждане и асимилиране, като при този развой се отделя доста енергия в организма.

Източник: az-jenata.bg
PromoMall.bg