Всяка година високият холестерол причинява смъртта на 2.6 млн. души

...
Всяка година високият холестерол причинява смъртта на 2.6 млн. души
Коментари Харесай

Високият холестерол причинява смъртта на 2,6 млн. души годишно

Всяка година високият холестерол предизвиква гибелта на 2.6 млн. души по света. Той е измежду главните рискови фактори за животозастрашаващите сърдечно-съдови произшествия, като инсулт и инфаркт. Това припомнят от фармацевтичната компания Амджен във връзка 24 септември – Световния ден за битка с фамилната хиперхолестеролемия (ФХ) – наследствено заболяване, което се характеризира с високи равнища на LDL-C или така наречен " неприятен " холестерол.

Заболяването визира почти 1 на всеки 250 души или към 30 млн. души по света, като едвам 30% от тях са диагностицирани. Хората с ФХ са изложени на висок риск от сърдечно-съдов случай (инфаркт на миокарда или инсулт), като при мъжете съществува 50% по-голяма възможност да получат инфаркт преди да навършат 50-годишна възраст, а при дамите заплахата е с 30% по-висок до 60-годишна възраст. Статистиката сочи, че 1 от всеки 5 инфаркта на хора под 45-годишна възраст се дължи на ФХ.

Както в международен мащаб, по този начин и в България, болестта се открива прекомерно късно. Една от аргументите е, че в множеството случаи то може да протече безсимптомно. Признаците, които издават високи равнища на „ неприятния холестерол “, включват подутини към пръстите, лактите и коленете, наречени „ ксантоми “. Те се образуват, когато непотребният холестерол се отсрочва по сухожилия или под кожата. Жълтеникави белези към очите или бяла дъга покрай оцветената част на окото, както и болежка в гърдите или други признаци на заболяване на коронарните артерии също са част от признаците на заболяването. Могат да се появят и преходни нарушавания на мозъчното кръвообращение – да вземем за пример проблеми в говора, уязвимост на ръка или крайник, загуба на равновесие.

Заболяването се диагностицира благодарение на кръвни проби, с които се откриват равнищата на общия холестерол, LDL холестерола и триглицеридите.

ФХ се предава по завещание и в случай че единият родител е диагностициран, заплахата децата му да са заболели е 50%.  Ето за какво фамилната анамнеза е изключително значима. Специалистите предлагат да се вършат кръвни проучвания за болестта на всички деца сред 9 и 11-годишна възраст, с цел да се дефинира равнището на холестерол в кръвта им. При съществуване на фамилна обремененост този тест би трябвало да се прави още, до момента в който детето е на 2 години.

Добрата вест е, че регулирането на равнищата на " неприятния " холестерол е един от най-лесните способи за понижаване риска от сърдечно-съдови произшествия съгласно Световната здравна организация. Това може да стане с смяна на метода на живот – отвод от тютюнопушене, здравословна диетата и нараснала физическата интензивност и с холестерол-понижаващи медикаменти, които би трябвало да се стартират при възрастни незабавно след слагане на диагнозата.

Сърдечно-съдовите болести не престават да бъдат водещ извършител на смъртност по света и са едно от най-сериозните здравни провокации, с които се сблъскваме през днешния ден. Всяка година те лишават почти 17.9 млн. човешки живота.

Повече информация може да намерите на Facebook страницата, подкрепена от Амджен
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР