Всяка година в петък от Светлата седмица Православната църква чества

...
Всяка година в петък от Светлата седмица Православната църква чества
Коментари Харесай

В петък от Светлата седмица Богородица извършила чудо


Всяка година в петък от Светлата седмица Православната черква празнува празника на “Живоприемни и Живоносни източник ”.
Празникът е обвързван с „ обновлението на храма на Пресвета Владичица и Богородица, който се намира вън от стените на Цариград (Константинопол), и се назовава „ Живоприемен източник “.
Празникът е обвързван с знамение, осъществено от Божията Майка през V в. на мястото, където се намира и построеният през 1833-1835 година храм „ Живоприемен източник “.
През V век млад мъж на име Макелий се разхождал отвън стените на Константинопол. Срещнал възрастен кьорав дъртак, който търсел в гората някакъв извор с лековита вода, помагащ на слепите да прогледнат. По подстрекателство на Пресвета Богородица, младият Макелий повел дядото във вътрешността в гората и там не намерили вълшебно изворче, а една локва с вода. Гласът на Пресвета Богородица предиздвикал Макелий да намаже очите на дядото с калта от локвата и да му даде да пие. Слепите очи на дядото се размърдали и той почнал да вижда за пръв път от доста години.
Минали още няколко години и младият Макелий бил възкачен на престола на Константинопол като император Лъв I. Едно от първите неща, които направил младият император Лъв I, било да построи чешма, през която да тече лековитата вода, която бликнала от локвата, посочена от Пресвета Богородица, и там издигнали огромна и красива черква.
Когато църквата била подготвена и осветена, император Лъв I още веднъж чул гласа на Божията майка, която дала обещание, че ще лекува всеки набожен, в случай че отиде болен в този храм, помоли се горещо, пие от водата и измие своето тяло. Така и станало. През годините доста заболели получили излекуване от безчет заболявания, по тази причина през днешния ден честваме този ярък празник.
Християнският празник Пресвета Богородица ­ Живоприемни източник е обвързван с човешката религия, здраве и изключителната мощ на Божията майка.>  
ИЗТОЧНИК: offnews.bg
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР