Всяка година, в първата неделя на месец март в Широка

...
Всяка година, в първата неделя на месец март в Широка
Коментари Харесай

Посетете кукерския събор Песпонеделник и широколъшките песяци тази неделя в Широка Лъка | Туризъм в България

Всяка година, в първата неделя на месец март в Широка лъка се организира обичайния кукерски събор – „ Песпонеделник “. На 5-ти март 2023 програмата на събора стартира от 11 часа с разкриване и показване на кукерските групи

Широколъшките „ песяци “ съставляват група маскирани и костюмирани мъже (обикновено младежи). Тази група или тайфа има „ старейшина “, „ нивеста “ („ песяцка нивеста “ или „ бабица “) и няколко „ песяци “ („ песяцки старци “). Освен „ нивестата “ всички други имат маски („ сурьети “) от цели овчи кожи, обърнати с вълната на открито. Кожите се нахлузват на лицето и имат изрязани две дупки за очите и една за уста. За наблягане на очите и устата, към дупките има нашити кръгове от червен плат. Някои поставят на устата лукови люспи, които наподобяват като огромни и страшни зъби. За да се съобщи по-подчертан мъжки тип на лицето се пришиват мустаци и бради. На по този начин направената маска, някои поставят овнешки, пърчови или волски рога.

Характерни за външния тип на песяците са и огромните гърбици, които се вършат с подлагане на възглавници, парцали или плява под дрехата. Тези гърбици предават по-реалистичен тип на „ старците “.

Всички песяци са „ въоръжени “ със саби, боядисани с алена багра наречени „ спатилки “. На пояса си песяка е препасал „ татралки “ (хлопки на овце).

Старейшината не се отличава външно от другите песяци. Той началства останалите, дефинира наказванията на хванатите „ похитители “ на „ нивестата “ и се грижи изключително доста за нейната сигурност.

„ Нивестата “ е брачна половинка на старейшината. Нейната роля се извършва от момче или мъж, облечен в женски облекла от широколъшка носия: вълненик, клашник, пояс, миндил и забрадка на главата. Има забучена в пояса хурка и преде по пътя.

Песяците вървят от къща на къща с цел да гонят неприятното и за здраве и благодат. Ако те прескочи песяк ще ти върви през цялата година. След като обходят къщите песяците се насочат към селския площад („ купището “), където показват венчален ритуал на невестата и старейшината, раждане, оран, засяване. По наличие и темперамент, широколъшките песяци спадат към групата на „ старците “, която стига до Карлово на север и изток и до към Панагюрско и Момина Клисура на запад. Особено си наподобяват с обичаите южно от Пловдив – към Асеновград.

Песпонеделник през 2023 година в Широка лъка ще се организира на 5 март.
Програма

02.03.2023

14.00 ч. – Откриване на галерия с детски рисунки “Кукери ” – НЧ “Екзарх Стефан – 1872 ”, с. Широка лъка

03.03.2023

11.00 ч. – Поднасяне цветя пред паметниците

18.00 ч. Празничен благотворителен концерт на НУФИ – Широка лъка, отдаден на 3-ти март – залата на НУФИ

04.03.2023

18.00 ч. – Битова пиеса “Прошка ” на самоинициативен състав при НЧ “Екзарх Стефан – 1872 ”

Рецитал на учениците от ОУ “Н. Й. Вапцаров ” и НУФИ, отдаден на 3-ти март – в салона на читалището

05.03.2023

11.00 ч. – Откриване и показване на кукерските групи

12.30 ч. – Народно забавление с оркестър “ПИМ ” с началник Тинчо Севдалинов

Тази година в кукерските игри ще вземат участие общо 6 състава. Движението на коли през Широка лъка ще бъде спряно в интервала от 11:00 до 12:30 часа на 05.03.2023 г.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР