Всяка година в България се раждат повече от 6000 недоносени

...
Всяка година в България се раждат повече от 6000 недоносени
Коментари Харесай

Необходима е национална програма за проследяване на недоносените деца

Всяка година в България се раждат повече от 6000 недоносени деца. За тяхното пълноценно развиване и възобновяване е нужна освен висококачествена неонатологична грижа в интервала на болничния им престой, само че и добре функционираща система за сложно следене на развиването им от медицински и развитийни експерти след изписването.

Проучване на фондация " Нашите недоносени деца " от февруари 2019 година извършено измежду 812 родители от цялата страна, демонстрира че 46.4% от родителите не са получили информация и график за нужните прегледи на детето след изписване в интервала на първата му година, а 84.7% не са получили информация по отношение на потребността от следене през втората година на детето.
В рамките на изследването бяха регистрирани и други мощно тревожни данни - 58% от родителите декларират, че децата им в никакъв случай не са прекосявали сложна оценка на развиването от екип от експерти.

Тази находка в проучването е съображение да се формулира изводът, че потребностите на недоносените деца през забележителен интервал от ранното детство остават неадресирани, което покачва риска от развиване на вторични увреждания или компликации в развиването.

Именно неналичието на национално одобрена стратегия, която да подсигурява провеждането на навременни съвещания и прегледи за недоносените деца от 0 до 7 години, бе основателната причина Фондация " Нашите недоносени деца " да внесе в Министерство на здравеопазването план за Национална стратегия за следене на прибързано родени деца до 7-годишна възраст и рекомендациите си по отношение на нужните законодателни промени.

Препоръките в плана са за реализиране на предварителна защита и ранно разкриване на евентуални болести или компликации в развиването на недоносените деца. Това от своя страна, ще докара до по-ранното и навременно разкриване на положения, които адресирани в точния момент, биха могли да бъдат изцяло преодолени или последствията сведени до най-малко по този начин, че да не оказват значително въздействие върху качеството на живот на детето.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР