Всяка година в България се диагностицират стотици пациенти - деца

...
Всяка година в България се диагностицират стотици пациенти - деца
Коментари Харесай

Ще забави ли държавата изграждането на протонен център в България?

Всяка година в България се диагностицират стотици пациенти - деца и възрастни с редки типове рак, които изискват актуален лечебен способ на лекуване - протонна терапия . Днес този тип терапия не се предлага на българските пациенти и единствено доста малко от тях могат да заминат в чужбина за това животоспасяващо лекуване.

Протонната терапия е най-съвременната форма на лъчелечение, която дава опция на лекарите да се " прицелят " доста тъкмо в тумора, като освен това опазват здравите тъкани и органи от лъчево натоварване. Това лекуване е от значително значение за продължителността и качеството на живот на пациентите.След пандемията от COVID-19, на България се даде неповторима опция за европейско финансиране по Програмата за Възстановяване и Устойчивост за основаване на Протонен Терапевтичен Център.

Срокът за асимилиране на тези средства е лимитиран . Сега е моментът за дейности, които ще обезпечат животоспасяващо лекуване на българските пациенти, от което те се нуждаят и заслужават. Заболеваемостта и смъртността от незаразни заболявания бележи растеж, освен в България, а и по света. Онкологичните болести заемат водещо място по смъртност в тази група болести. В страната за интервала от 2014 до 2019 по данни на НЦОЗА записаните новооткрити случаи на пациенти със злокачествени новообразувания е към 31 000 души на година или над 150000 индивида общо са болни от рак.

Най-често срещаните онкологични болести у нас са рак на гърдата, рак на простата. Протонната терапия е усъвършенствана форма на лъчева терапия с външен лъч, която употребява протони, а не рентгенови лъчи за лекуването на пациенти с онкологични болести. Основното преимущество на протонната терапия е точността, с която протонният лъч доближава до туморната тъкан, тъй че да подхожда на формата и дълбочината на тумора.

Лекарите могат да управляват къде протонът освобождава своята сила, причинявайки най-голямо увреждане на целевите туморни кафези,като в същото време щади здравите тъкани и органи и отстрани изходната радиация. 60% от децата, които минават през лъчелечение са с мозъчни тумори. Важно е да се има поради лекуването на деца в този план, поучава проф. доктор Елица Енчева от Клиниката по лъчелечение в УМБАЛ " Св.Марина " - Варна. Оказва се, че у нас се води спор къде да бъде построен този център. Трябва да бъдем обединени, счита тя. Така напъните на медиците с връщат с години обратно поради нормативни неуредици. Доц. Антон Тонев, консултант на здравния министър сподели, че на Балканския полуостров няма подобен протонен център.

Държавата ни е осигурила средства по ПВУ за плана . 188 милиона лв. е цената на плана. В момента се рестартира работата по плана, посочи той. Работна група в Министерство на здравеопазването ще разиска къде да се построи протонния център.
 За българите ракът към момента е съдбовна диагноза
За българите ракът към момента е съдбовна диагноза

Заболяемостта от рак на маточната шийка у нас е 28,7% на 100 000 жени
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР