Всяка година в България 420 жени под 45-годишна възраст се

...
Всяка година в България 420 жени под 45-годишна възраст се
Коментари Харесай

Всяка година в България над 400 жени под 45 години се диагностицират с рак на гърдата

Всяка година в България 420 дами под 45-годишна възраст се диагностицират с рак на гърдата. Това сподели в изявление за Българска телеграфна агенция хирургът доктор Мариела Василева, член на Управителния съвет на Българското сдружение за битка с рака на гърдата. На 1 април сдружението за битка с рака на гърдата провежда пациентски конгрес, отдаден на ранната менопауза при дами с рак на гърдата, на който ще се обсъдят и вероятните способи за възстановяване на качеството на живот. Форумът би бил потребен и на дами, които не страдат от рак на гърдата, само че са с настъпила ранна менопауза или естествена менопауза, с недоволства от горещи талази, нощно изпотяване и други Пациентският конгрес ще се излъчва и онлайн.  
Няма съответна диета, която да може да се предложи на пациентите, страдащи от онкологично заболяване, за предотвратяване от рецидив на заболяването, добави доктор Василева. Преди дни, по време на интернационален конгрес, е била разисквана тематиката за храненето и 70 на 100 от специалистите, взели участие във форума са показали, че такава диета няма.
Страдащите от онкологично заболяване би трябвало да се хранят разнообразно и уравновесено, да лимитират приема на бяла захар – рекомендация, която се отнася за всички хора, както и да поддържат добра физическа интензивност, добави лекарят.

Ранна менопауза при здрави дами
За ранна менопауза при здрава жена се счита менопаузата, настъпила под 45-50 годишна възраст, уточни доктор Василева. По думите ѝ при към пет % от дамите ранната менопауза настава преди да навършат 40-годишна възраст, а при под един % от дамите менопаузата настава преди 35-годишната им възраст, добави лекарят. По време на менопаузата, когато отпада действието на естрогена, се усилва сърдечно-съдовият риск.
Причината за ранната менопауза постоянно е наследствената предиспозиция, а тютюнопушенето и алкохолът способстват за появяването й. В някои случаи аргументите са генетични и може да се открие друга генна разновидност, обвързвана с привършен яйчников запас, само че при огромна част от дамите не излиза наяве навръх какво се дължи ранната менопауза, посочи доктор Василева. По думите й не се следи настъпване на менопаузата във все по-млада възраст.

Ранна менопауза при дами, наранени от рак на гърдата
Когато ранната менопауза е изкуствено индуцирана, както е в тази ситуация с пациентки с рак на гърдата, постоянно недоволствата им, свързани с нея, са доста по-тежки. При тези пациенти също е повишен сърдечно-съдовият риск. Това не се случва незабавно, нито в границите на 1-2 до 10 години след диагностицирането им, само че в дълготраен проект рискът от сърдечно-съдови произшествия при дами с рак на гърдата е по-висок. Сам по себе си ракът на гърдата не предизвиква настъпване на менопауза, само че в над 70 на 100 от случаите в лекуването на онкологичното заболяване се изисква антихормонална терапия, която в същината си води до угнетяване на естрогена.
В България за една година с рак на гърда се диагностицират над 420 дами под 45-годишна възраст. Повечето от тези дами имат по-тежка менопауза, вследствие на което с изключение на сърдечно-съдовият риск, се покачва и рискът от поява на остеопороза – трошливост на костите. Този развой протича в границите на 5-10 до 20 години, като зависи от времето, в което дамата е на антихормонална терапия.
Ако диагностицираната жена е на 30-годишна възраст и в продължение на пет години е на хормонална терапия, доста е евентуално след края на лечението да се възстановят равнищата на хормоните, менструалният цикъл, опцията да забременее и да роди крепко дете, сподели още доктор Василева. Ако дамата е на 45-годишна възраст, след края на пет-шестгодишна хормонална терапия, шансът за възобновяване на менструалния цикъл е доста дребен.

Качество на живот
При младите дами би трябвало да обърнем изключително внимание на опциите да опазим репродуктивните качества, добави доктор Василева. По думите ѝ в България липсват някои медикаменти, с чиято помощ сензитивно би се подобрило качеството на живот на диагностицираните с рак на гърдата.
Ранната менопауза извънредно доста въздейства върху качеството на живот на тези дами, а това не трябва да се подценява, сподели още лекарят. По думите ѝ при пациентките е допустима появяването на меланхолия, на тревога, на понижено либидо, а посредством медикаментите те може да се предотвратят. Менопаузата при дамите с рак на гърдата протича по-тежко, нощните изпотявания са по-чести и по-силни, което пък води до нарушение на съня.
Тялото на здрава жена се приготвя за настъпване на менопаузата в продължение на към 10 години и яйчниковата функционалност се изчерпва последователно. Тялото на млада жена, наранена от рак на гърдата, не е квалифицирано за „ попадане " в менопаузата.

Данни и рекомендации
Всяка година в страната ни с рак на гърдата се записват към четири хиляди дами, като през последните години броят им е по-малък, само че евентуално това е по този начин, тъй като се топим като нация, счита лекарят. Рак на гърдата може да се срещне и измежду дами, които водят здравословен метод на живот и постоянно спортуват, сподели още експертът.
По принцип ракът е генетично заболяване, само че това не го прави наследствено. Получава се някаква генетична особеност в клетките на индивида, която при към 10 % от хората е наследена, само че в останалите случаи се дължа на генна разновидност, настъпила в живота на съответния човек. Рак на гърда се диагностицира и при един един % измежду мъжете, като най-често водеща причина за появяването му е наследственият фактор. Ракът на гърдата може да се съобщи както по майчина, по този начин и по бащина линия. При мъжете диагностиката е забавена, защото болестта не е предстоящо.
Д-р Василева предложи на пациентите, страдащи от рак на гърдата, да поддържат обикновено телесно тегло, както и да не отслабват или надебеляват по време на терапия. Правилната и задоволителна физическа интензивност е обвързвана с понижаване на риска от градация на заболяването. Диетата не може да излекува пациента, само че в България доста хора се доверяват на различни източници на лекуване, което е неправилно, уточни още доктор Василева. По думите ѝ от метода на хранене на пациент с рак на гърдата не би трябвало изцяло да се изключва каквото и да е от диетата. По принцип има международни рекомендации да се понижи до най-малко приемът на бяла захар, само че това не изключва изцяло потреблението на сладко. Ако пациент с онкологично заболяване изяде едно парче торта, няма да настъпи съдбовен край за него поради тортата, добави тя. Всички хора би трябвало да понижат приема на бяла захар и да поддържат обикновено телесно тегло, подсети доктор Василева.
В отговор на въпрос дали пациентите с онкологични болести могат да употребяват алено месо доктор Василева сподели, че единствено и само храненето с алено месо не усилва риска, само че изследвания откриват, че хората, които по принцип употребяват алено месо, са по-склонни да пушат, да пият и да не водят здравословен метод на живот. Може да се яде месо, само че е целесъобразно то да е бяло и нискокалорично. Пациентите с онкологични болести не би трябвало да се отхвърлят от източниците на калории, тъй като протеините са значими в процеса на зарастване на раните, оказват помощ на организма да се оправи с химиотерапията, защото по време на химиотерапията се следи понижаване на мускулната маса и тогава, в случай че пациентът няма протеин и не се храни с месо, той отслабва и се усеща още по-зле, изясни доктор Василева. Лекарят предложи разнообразно и уравновесено хранене и дълги разходки.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР