Всяка година стотици варненски деца преминават профилактични прегледи чрез безплатните

...
Всяка година стотици варненски деца преминават профилактични прегледи чрез безплатните
Коментари Харесай

Д-р Лидия Маринова: Увеличаваме безплатните профилактични прегледи за децата

 Всяка година стотици варненски деца минават профилактични прегледи посредством безплатните общински здравни стратегии, като непрестанно се стараем да разтеглим обсега и да сме оптимално потребни. Това съобщи доктор Лидия Маринова, педиатър с над 30 години стаж, досегашен ръководител на обществената комисия към Общински съвет и сегашен претендент за общински консултант от листата на ГЕРБ.

" Община Варна води поредна политика в грижата за децата. За нас тяхното здраве е преди всичко “, разяснява доктор Маринова. По думите й от съществуващите 17 здравни стратегии единствено за първото полугодие са се възползвали над 8 200 души. Сред най-търсените са за профилактика на наднорменото тегло измежду деца и младежи, за лекуване на гръбначни изкривявания и плоскостъпие, за профилактика на детското зрение, дентално здраве, предварителна защита на слуха. Програмите за възрастни хора дават опция за профилактики на глаукома, на сънна апнея, гинекологични прегледи.

По думите на доктор Маринова общината грижовно подава ръка на фамилиите с деца със характерни потребности или закъснение в развиването. " Варна беше първата и единствена в България, която включи ранната детска намеса като обществена услуга, финансирана от локалния бюджет. През годините станахме пример за положителни практики, само че не спряхме дотук. Съвместно с Медицинския университет започнахме самодейността " Зеленият двор “ - за ранно различаване на признаците на отклонения в развиването на децата. Разкрит бе и център за обществена рехабилитация и интеграция за деца с аутизъм “, напомни доктор Маринова, която е член и на Консултативния съвет по ранна детска намеса към УНИЦЕФ.

Тя уточни, че във Варна се планува построяването на съвременен комплекс за социално-здравни и просветителни услуги за деца с увреждания и техните фамилии. " В началото на годината с сътрудниците в локалния парламент гласувахме единомислещо Община Варна да подари близо 2,5 дка парцел на Карин дом за създаване на нов лечебен център за деца с увреждания. Според решението на Общинския съвет фондацията се задължава да вкара комплекса в употреба до три години от подписване на контракта за подаяние, в противоположен случай общината ще си възвърне собствеността върху недвижимия парцел “, напомни доктор Маринова.

Община Варна има дълготраен ангажимент към децата с увреждания и тежки болести. " Доказателство за това беше отпадането на таксата за детска градина. Друго решение в тяхна поддръжка бе намаляването на цените на картите за градски превоз. Придружителите на хората с увреждания към този момент ще могат да употребяват месечни карти за всички линии на стойност 15 лева, гратис ще продължат да пътуват децата и юношите до 18-годишна възраст с неработоспособност от 50% до 100%. Напълно безвъзмездна остава и опцията за напредване в града посредством някой от 8-те профилирани микробуса, предопределени за хора с увреждания.

По думите й сериозен прогрес е реализиран и във връзка с деинституционализацията на децата на територията на общината. Миналия месец във Варна затвори порти и последният дом за деца, лишени от наставнически грижи. " Децата живеят в центрове при условия, близки до фамилната среда. Имаме построени девет центъра, шест от които са за деца с увреждания “, сподели доктор Маринова и добави, че приемната грижа също търпи развиване с разширение на обсега.

Като досегашен ръководител на обществената комисия към Общински съвет доктор Лидия Маринова регистрира, че във Варна се дават 59 обществени услуги, от тях 27 са за деца, а финансирането на обществените действия бележи резистентен растеж. " През 2015 година обществената стратегия беше на стойност 12,8 млн. лева, а 4 години по-късно е 15,8 млн. лева Очаквам тази наклонност да се резервира през идващите години, което ще ни разреши да развием обществените услуги и да подобрим тяхното качество “, сподели в умозаключение  д-р Маринова, претендент за общински консултант от листата на ГЕРБ, която е с номер 43 в бюлетината.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР