Всяка година през март месец обръщаме по-сериозно внимание на най-важната

...
Всяка година през март месец обръщаме по-сериозно внимание на най-важната
Коментари Харесай

Мамо или майко: Какъв е произходът на тези думи

Всяка година през март месец обръщаме по-сериозно внимание на най-важната жена в живота на всеки човек - майката. Това, което знаем, е, че " Денят на майката " става формален празник в Съединени американски щати през 1914 година след интензивно лобиране от страна на Анна Джарвис от Западна Вирджиния, която считала, че майките би трябвало да имат собствен личен празник. В Съединени американски щати този празник се празнува през втората неделя на май, до момента в който в Обединеното кралство " Mothering Sunday ", както е бил прочут в началото, е през март, както е и до през днешния ден.

Откъде идва думата " майка "?

За да отговорим на този въпрос, се изхожда от изказванието, че думата " майка " е една от най-старите думи в британския език. Това е по този начин наречената " ултраконсервирана дума ", което значи, че думата не се е трансформирала от 15 000 години и е една от единствено 23 думи, които претендират за сходен генезис. Преди да попитате, не, " татко " не е в влиятелния лист.

Според Оксфордския речник актуалната дума " майка " е с немски генезис. Тя произлиза от " moder ", което се трансформира в " mutter " на немски и " mōdor " на британски. Ако се върнем още по-назад, немското " moder " идва от гръцкото " mētēr " (означаващо утроба), което на латински става " māter ".

Ако тази дума ви се коства позната, това е по този начин, тъй като " mater ", архаична дума за " майка ", е в основата на доста постоянно срещани британски думи, свързани с женствеността, като " матриархат ", " матрона " или " майчинство ".

Оказва ли въздействие местоположението или произходът ви върху това по какъв начин наричате майка си?

Като оставим настрани етимологията, думата " майка " има многочислени производни според от обществения ви генезис. Най-големите вариации обаче не се основават на социално-икономически условия, а по-скоро на местоположението, изключително когато към актуалния немски модел се е включил различен език, да вземем за пример галски.

В Ирландия по-старите версии на " майка " са изненадващо разнородни: " muhman ", " mamman ", даже " mang " и " ama ". В наши дни " mam " или " ma " са по-често срещани на юг, а " mum " е желано на север.

Мама, майко или мамо?

Най-често срещаната разлика се появява при едно от въплъщенията на мама и това са трибуквените разновидности, които са разграничени с една гласна: " мама ", " мам " или " мама ". Повечето от нас са възприели американското желание за " мама ", само че те са склонни да го произнасят като " marm ".

Въпреки това в Уест Мидландс към момента са публикувани фонетичното наречие и изписване " мама ". В останалата част на Англия се следи наклонност към " mum ", макар че някои региони в Северна Англия избират " mam ", което е доста по-разпространено в Уелс и Шотландия.

Като начало, " мама " или " мамо " не е еднопосочно разбиране, когато става въпрос за Съединените щати. " Мама " е публикувано в южните щати, а " майка " е по-популярно на Източното крайбрежие, само че доминира изписването на " мама " или " мамо ". Защо това е по този начин, е малко по-трудно да се откри.

Хората от Уест Мидландс настояват, че това се дължи на фамилиите, които мигрират в Съединени американски щати и носят със себе си своето изписване на " мама ". В това може да има известна доза истина, само че първичните мигранти от 17 век са били комбинация от холандски ( " mamma " ) и немски ( " mutter " ). Британските заселници идват по-късно и множеството от тях не идват от Уест Мидландс, тъй че това надалеч не е дефинитивно.

Възможно е да има и различен кандидат за американското изписване на " мама ". Архаичната ирландска версия е " momo " и съгласно изчисленията близо два милиона души са емигрирали в Съединени американски щати сред 1845 и 1852 година Това е една четвърт от ирландското население единствено за 10 години. Днес една шеста от популацията на Съединени американски щати твърди, че има ирландски предшественици, тъй че е допустимо това да е повода за появяването на " момо ".

Да го запазим в фамилията

Всичко гореизложено е доста хубаво, само че в реалност персоналните ви желания за " майка " ще се основават на личните ви фамилни обичаи. По всяка възможност то няма да е обвързвано с местоположението или статуса, а по-скоро с дословния майчин език на вашата майка. В последна сметка това, по какъв начин ще наричате майка си, е подбудено от вашите родители.

Според академично проучване при 900 бебета на възраст от 8 до 16 месеца от домове, в които се приказва британски, кантонски и мандарин, " дада " е била първата дума, произнесена от бебето. До същото умозаключение се стига и в десетки други проучвания.

Това е по този начин, тъй като съгласно концепциите, изследвани за първи път от видния психоаналитик Жак Лакан, бебето вижда бащата като нещо настрана от майката, с която се разпознава. Но в къс интервал по-късно, без значение дали ви харесва или не, ще наричате майка си тъкмо по този начин, както на нея ѝ харесва. Е, знаете какво споделят: " Мама знае най-добре ".
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР