Всяка година последният ден от месец февруари се чества Световен

...
Всяка година последният ден от месец февруари се чества Световен
Коментари Харесай

Пловдив отбелязва Световния ден на редките болести! Да бъдем съпричастни

Всяка година последният ден от месец февруари се празнува Световен ден на редките заболявания. Кампанията на самодейността за увеличение на осведомеността на популацията по отношение на редките заболявания е основана от EURORDIS и нейния Съвет на националните сдружения през 2008 година. Тази година самодейността е под мотото " Show your rare, show you care " – " Покажи твоята необичайност, бъди съпричастен? “.

За рядко заболяване се смята всяко, което визира по-малко от 1 на 2000 жители. Повечето редки заболявания са генетични и участват през целия живот на индивида, даже в случай че признаците не се появят незабавно след раждането. Редките болести се характеризират с огромно многообразие от признаци и признаци.

Катедрата по Микробиология и Имунология на МУ-Пловдив и Лабораторията по Клинична имунология УМБАЛ " Св. Георги " - Пловдив,  интензивно вземат участие в образованието, диагностиката и лекуването на хората с редки имуномедиирани заболявания – първоначални имунни дефицити (ПИД).

На 28 февруари, четвъртък, от 13 часа пред Община Пловдив е проведено мероприятие за отбелязване на Деня на хората с редки заболявания от Национален алианс на хора с редки заболявания, Асоциация НАЕ (наследствен ангиоедем),   Община Пловдив, Професионална гимназия по хранителни технологии и техника, Група " Персенк ", представители на пациентски организации и членове на техните фамилии. В знак на взаимност към милионите заболели по света, присъстващите ще се включат в всеобщото повдигане на ръце, което се реализира едновременно в цяла Европа, а в небето ще бъдат пуснати разноцветни балони, символизиращи хилядите типове редки заболявания.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР