Всяка година по това време Стрелча разцъфтява. И от милионите

...
Всяка година по това време Стрелча разцъфтява. И от милионите
Коментари Харесай

Празникът на розата стана Ден на недоволството

Всяка година по това време Стрелча разцъфтява. И от милионите цветове на маслодайната роза, и от удовлетворение поради припечеленото от реколтата, и в очакване на един от най-атрактивните дни в културния календар на градчето - Празника на розата. Но тази година празник нямаше - за пръв път от 22 години. И не поради демографския проблем, а поради отнемането на главния занаят. Което отново води до обезлюдяване на градчета като Стрелча.

Вместо Празник на розата в събота беше Ден на недоволството. Розопроизводителите отново излязоха на площада, само че този път, с цел да стачкуват против ниските изкупни цени на продукцията им. При себестойност от към 2,50 лв. на кг розов цвят по време на тази акция те получават по 2-2,20 лв.. И то при добър шанс, тъй като има розоварни, които оферират по 1,80 и даже 1,60 лв. за кг цвят.

Лично кметът Стойно Чачов анулира тържествата, защото на хората явно напълно не им е до празнуване. Като техен градоначалник той написа в уеб страницата на общината, че с екипа му поддържат митинга на розопроизводителите и настояванията да бъде оценен почтено трудът им, с цел да не изгубят поминъка си. Чачов също участва на митинга.

Обединихме се с сътрудниците към едно главно искане - да бъде направен законопроект, който да послужи за по-нататъшно правене на Закон за розата, както е уредено със специфичен закон тютюнопроизводството в България, заяви Петър Петров, който е измежду засегнатите от рецесията в бранша производители. С този нормативен документ желаеме да бъде регламентирана минимална изкупна цена на розовия цвят, която да е съобразена с цените на розовото масло на международния пазар, както и с разноските и вложенията на производителите. Петър Петров посочи, че той и сътрудниците му не желаят невъзможното, а единствено заслужено възнаграждение съгласно труда и направените инвестиции.

Освен това - в случай че има опция - желаеме и субсидии, каквито има за тютюнопроизводството. Държавата в сложен миг за този отрасъл се намеси и контролира цените. Това е най-важното. Надяваме се народните представители и омбудсманът Мая Манолова да ни спомагат и най-сетне да бъдат въведени ред и правдивост и в нашия бранш. Розовото масло е течното злато на България, то е признакът ни по света, само че е и поминъкът на десетки хиляди от Подбалкана, а за стрелчани - и главен занаят. Не бива да се загърбва нито техният труд, нито историята ни, а тя е обвързвана с маслодайната роза, сподели още Петър Петров. Той добави, че доста от производителите от няколко дни не берат. Едни - тъй като не си коства при тези цени, други - тъй като са затворени пунктовете, с които са работили досега. Които пък спуснали кепенците поради свръхпроизводство на розов цвят.

Две трети от розопроизводителите в Стрелча се канят да се откажат от тази си активност, в случай че нещата с реализацията на продукцията им не се възстановяват и не им бъде обезпечена отбрана против банкрут поради ниски изкупни цени, споделя още Петров.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР