Всяка година от трибуната на Бизнес лейди екселенс говорят едни

...
Всяка година от трибуната на Бизнес лейди екселенс говорят едни
Коментари Харесай

България е първа по брой жени в информационните технологии

Всяка година от трибуната на " Бизнес лейди екселенс " приказват едни от най-успешните бизнес дами в България. Страната ни е измежду първите три в Европа по брой научни откриватели дами, а когато приказваме за новите технологии, България е преди всичко по брой дами в осведомителните и информационни технологии. Това обаче не е даденост, а значи, че е нужна мощна поддръжка за към този момент дейните и ентусиазъм и опора за тези, които са решили да поемат по техния път. Това сподели българският еврокомисар Мария Габриел по време на откриването на световната конференция " Бизнес лейди екселенс " (Business Lady Excellence - BLEx), която се организира през днешния ден и на следващия ден в Гранд хотел " Милениум " в София. Събитието е първото по рода си на територията на Балканите.

Мария Габриел уточни, че с екипа ѝ обръщат внимание на три аспекта – потребността от повече стратегии за лидерски умения при дамите, второ – дамите в екипите, оценяващи планове и броя на фирмите, ръководени от дами, трето – нуждата от осведомителни акции и предоставяне на видимост на достиженията на дамите новатори.

" На европейско равнище, по моя самодейност, за първи път програмата " Хоризонт Европа ", която с бюджет от над 95 милиарда евро е най-голямата в света за нововъведения и просвета, включва в критериите си за селекция на планове ролята на дамите научни откриватели и проекти за тяхното кариерно израстване ", показа Габриел.

Тя добави, че обръщат особено внимание на % на стартъпите, водени от дами и получаващи финансиране от Европейския иновационен съвет. По думите на еврокомисаря за година те са се нараснали от 8 на 29 %. " Целта ни тази година е най-малко 40 % от стартъпите, финансирани от Европейския иновационен съвет, да бъдат ръководени от дами ", съобщи Габриел.

Тя акцентира, че водачеството на дамите в иновационната екосистема е приоритет във водещи начинания и стратегии като " LeaderTech EU ", " Момичетата в кръговата стопанска система ", " Women to invest " и европейската премия за дами иноватори. " Например с самодейността " LeaderTech EU " предоставяме финансиране от 75 000 евро на компании, ръководени от дами, които са ги основали и имат потребност да ги развият до идващото бизнес равнище ", означи Габриел и прикани за разпространение на самодейността.

Еврокомисарят добави, че преди по-малко от седмица е стартирала и нова осведомителна акция, отдадена на дамите в предприемачеството и иноваторството, с лозунг " Жените са иноватори ". Тя ще продължи до март 2024 година и има за цел да даде видимост на дамите бизнесмени и иноватори в сфери като енергетика, опазване на здравето, подвижност, климат, просвета, обучение.

Това е третото издание на събитието, като първата година то се е провело единствено с дами от България, а втората – в онлайн формат. Тази година присъединяване на място ще вземат представители от Португалия, Белгия, Румъния, Англия, Сърбия, Австрия, Полша и България, а онлайн ще се включат дами от Филипините, Италия и Австралия. Конференцията се организира под патронажа на вицепрезидента на Република България.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР