Всяка година, още с първите топли дни, започваме да се

...
Всяка година, още с първите топли дни, започваме да се
Коментари Харесай

10-те най-полезни зеленчука

Всяка година, още с първите топли дни, започваме да се оглеждаме все по-често в огледалото и ни се желае, без прекомерно огромни старания и като с магическа пръчица, да свалим всичко ненужно, което сме съумели да понатрупаме по себе си по време на дългите студени месеци.

Отвсякъде ни заливат и всевъзможни диети, като най-често спряганите са тези, включващи доста пресни плодове и зеленчуци. И макар че зеленчуците са значима част от пролетното ни меню, то сигурно не всички са еднообразно потребни.

Експертите поучават да хапваме най-малко по 5 порции от тях дневно, с цел да си изградим мощен имунитет и да се предпазите от доста заболявания, в това число диабет и сърдечно-съдови заболявания. Ето 10-те най-полезни зеленчука.

1. Домати

 10-те най-полезни зеленчука Макар в действителност доматите да са плод, множеството от нас го считат за зарзават. Най-полезната съставна част за организма е ликопен, който има дарба да се бори с разновидността на клетките. Доматите съдържат още витамини A и K, редуцират кръвното налягане и се грижат за очите. Макар че множеството зеленчуци се усвояват от организма най-добре в сурово положение, доматите са най-полезни леко задушени или на доматен сок.

2. Броколи

 10-те най-полезни зеленчука Много малко храни могат да се мерят по потребни съставки с непретенциозното броколи. То е сходно по състав на зелето и съдържа бета каротин, витамин C, калций и фолиева киселина. Съставките на броколите се грижат за имунната система, борят се с настинките и редуцират заплахата от рак на стомаха, на белите дробове и на ректума. Най-полезни са задушени с малко лой.

3. Брюкселско зеле

 10-те най-полезни зеленчука Малките кръгли зелки на зеленчука са изключително значима част от храненето на бременните, защото включват фолиева киселина. Тя е вариация на витамин B, която редуцира заплахата от недостатъци на ембриона. В брюкселското зеле има витамини C и K, фибри, калий и омега-3 мастни киселини, които се грижат за сърцето, за стомаха и за червата. 100 грама брюкселско зеле съдържат 3.5 грама фибри, което е безусловно задоволително за нужната дневна доза.

4. Моркови

 10-те най-полезни зеленчука Едни от най-достъпните и потребни зеленчуци, които могат да се намерят на пазара съвсем когато и да е. Съдържа два от трите най-важни антиоксиданти – витамини A и C, а в случай че се комбинират с малко слънчогледово олио, ще си осигурите и третия антиоксидант – витамин E. Комбинацията с лой е изключително значима, защото витамин A е мастно – разтворим и се усвоява от тялото доста по-добре. Съставките на морковите защищават очите и клетките от увреждане, грижат се за сърцето и укрепват имунитета.

5. Сладък картоф

 10-те най-полезни зеленчука Бататът е по-полезен от елементарния картоф, защото съдържа съставки, които се борят против увреждането на клетките – витамини A и C, магнезий, фибри и желязо. Съставките дават сила, отстраняват отровите и контролират храносмилателната система. Ако не можете да намерите на пазара сладки картофи можете да пиете таблетки с дестилат от зеленчука.

6. Тиква

 10-те най-полезни зеленчука Тиквата е цялостна с витамин A, на който се дължи оранжевата и жълта разцветка. Тя съдържа витамин C в огромни дози, който се бори с инфекциите и укрепва имунитета. Тиквата е потребна против астма, остеоартрит и ревматоиден артрит. Тя съдържа калий, магнезий и фибри, които се грижат за стомаха и сърцето. Тиквата оказва помощ при бодърствуване, а защото се приема елементарно от организма и не тежи на стомаха, тя спомага по-бързата работа на метаболизма.

7. Камби

 10-те най-полезни зеленчука Независимо дали обичате да похапвате червени, зелени, оранжеви или жълти чушки, те са цялостни с потребни съставки. Ако похапвате от тях можете да си осигурите ликопен и фолиева киселина, които са потребни за бременни, а също така редуцират заплахата от увреждане на клетките. По една чушка дневно е задоволителна, с цел да се погрижите за здравето на белия дроб, дебелото черво и пикочния мехур.

8. Патладжан

 10-те най-полезни зеленчука Съдържа доста потребни съставки за сърцето, защото включва антиоксиданти, като насунин – флавоноид, който защищава клетките на мозъка от увреждане. Те съдържат доста фибри и калий, които се грижат за стомаха и червата, редуцират запека и изхвърлят отровите от тялото. Зеленчукът защищава от сърдечни заболявания и деменция, само че е противопоказен за хора с болна жлъчка.

9. Спанак

 10-те най-полезни зеленчука Чудесен източник на хлорофил за организма, който включва съвсем всички нутриенти, от които се нуждаете. Експерти считат, че в случай че включвате в диетата си постоянно спанак можете да редуцирате риска от заболявания на сърцето, на дебелото черво и стомаха, както от артрит и остеопороза. Проучванията демонстрират, че спанакът поддържа енергийната функционалност на мозъка, паметта и яснотата на разсъдъка.

10. Чесън и лук

 10-те най-полезни зеленчука Двата зеленчука включват естествен антибиотик, фитонциди, които работят антибактериално и укрепват имунитета. Лукът съдържа съставки, които редуцират риска от остеопороза. Полезни съставки против заболявания на сърцето и диабет са витамин C и фолиева киселина. Тъй като унищожава бактериите в стомаха и червата, потреблението на лук и чесън не би трябвало да се предозира, с цел да не раздразни лигавиците на храносмилателната система.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР