Всяка година около Ивановден в софийско се организира кукерският празник

...
Всяка година около Ивановден в софийско се организира кукерският празник
Коментари Харесай

Кукери гонят злите сили на празника Джамал в Долни Богров

Всяка година към Ивановден в софийско се провежда кукерският празник " Джамал ", в който основни герои са мъжете. За втора поредна година поданици на Долни Богров сами проведоха празненството. Всеки един от участниците в маскарадните игри е окачен с много тежки колани с хлопки и носи маска на главата си, направена от естествени материали.



Антон Божилов, който е един от уредниците, ни описа малко повече за празника.



Българска национална телевизия: Разкажете ни малко повече за традицията на празника.

" Джамал " е кукерски празник в шопския край, който е част от зимните маскарадни игри в България. Според някои предания традицията се е зародила по време на османското господство. Легендата споделя, че в миналото е имало огромна суша, която траяла с години. Хората ужасно обеднели и се отчаяли. Един ден обаче видели някакво непознато за тях животно да идва от близката планина. Тръгнали след него и стигнали до селския площад.

Там животното почнало да скача и играе, а към него заиграли и хората. Така насладата прогонила тъгата от селото и същата тази година се оказала доста плодородна. В чест на това непознато и до през днешния ден животно хората почнали да вършат кукер, който нарекли Джамал. Оттогава до през днешния ден, джамалджийска група обикаля къщите и играе за здраве, изобилие и прогонване на злите сили. В античните вярвания още е признато схващането, че растежът на посевите зависи от духове.

Тези традиции са свързани с поверието за прогонване на злите духове и тъмните сили, насадили се в природата и индивида през зимата. Те са и предвещание на възраждащата се и пробуждаща природа напролет. Чрез обредите се минава от гибелта към живота, от хаоса към порядъка, което води до реплика на женитба и раждане. До 60-те години на предишния век ритуалът е потопен в давност, само че група самодейци вземат решение да го възстановят и да разсънят още веднъж интереса към него. Така празникът е съхранен и в този момент се извършва в достоверен тип на доста места в България под друго название - кукери, мечкари, бабугери, деведжии, старци, дервиши, джамали и други



Разговаряхме и с двама от участниците - Божидар Димитров и Стивън Ангелов.

Българска национална телевизия: Божидар, какъв беше вашият костюм и каква беше вашата роля?

Моят костюм беше национална носия и моята роля беше лидер на групата.



Българска национална телевизия: Какво прави лидерът на групата?

Водачът води групата през цялото село, като от самото начало свири на тъпана български мелодии, с цел да може хората да чуят с изключение на шума от звънците на кукерите, и звука на българския барабан. Така те могат да се приготвят и да ни посрещнат в своя дом с цел да донесем здраве, изобилие и да прогоним злите сили. За мен беше чест да повеждам групата, благодаря на всички, че ми се довериха. Обичам българското и да съблюдавам традициите, тъй като те са основани с цел да се съблюдават, описа Божидар Димитров.



Българска национална телевизия: Стивън, разкажете по какъв начин мина вашият ден и по какъв начин бяхте облечен?

Бях облечен като кукер със страшна маска, чиято концепция е да прогони злото и да уплаши злите създания. Денят мина неповторимо, забавлявахме се на всички места, във всеки дом бяхме добре пристигнали, много се забавлявахме цялата група. Бяхме много сюрпризирани от метеорологичните условия, само че това не ни попречи да се забавляваме, желанието и духът ни за ритуала надвиха, описа Стивън Ангелов.





Тази година традицията се съблюдава още веднъж и огромна мъжка група потегли рано сутринта на 20 януари, с цел да обиколи всички къщи на Долни Богров.

Автор: Василена Василева
Снимки: Владислава Асенова и Павлин Веселинов
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР