Всяка година на десети март България отбелязва Деня на Холокоста.

...
Всяка година на десети март България отбелязва Деня на Холокоста.
Коментари Харесай

Сър Никълъс Уинтън спаси 669 еврейски деца от сигурна смърт

Всяка година на десети март България отбелязва Деня на Холокоста. Датата не е определена инцидентно. На този ден преди 78 години бе отсрочена подготвяната депортация на българските евреи, което докара до спасяването на 50 хиляди души. Но през днешния ден ще си спомним за един огромен човеколюбец, на който Бог отреди на земята 106 години живот. Той е роден през 1909 година и умря през 2015. Наричат сър Никълъс Уинтън английският Шиндлер. На прага на Втората международна война той съумява да изтегля 669 еврейски деца от окупираната от фашистите Прага. 
Той в никакъв случай не се е считал за воин, споделя щерка му Барбара. „ Този откъслек от биографията му не оказа значително въздействие върху живота му, до момента в който неговата история не стана публично притежание (1988 г.). По това време той към този момент бе на напреднала възраст. Започна да се среща с някои от децата, които към този миг към този момент бяха на 50 или 60 години " - добавя дъщерята на този популярен човек. Според нея Уинтън очевидно се тормозил от сполетялата го закъсняла популярност. 
„ Разбира се, започнаха да го разпознават. Получи голямо количество оценки и награди, което го притесняваше. Татко се смущаваше, че го заливат с дитирамби, до момента в който имената на доста други като него, направили същото, само че отишли си от живота по-рано, останаха в сянка ".
„ Много от избавените деца дълго време са били в незнание по какъв начин са съумели да останат живи, изгубвайки родителите си, а доста от тях и братята, и сестрите си. За тях беше значимо да научат по какъв начин са попаднали във влака, подсигурен им от татко ми. Много от тях идваха в дома ни, с цел да схванат детайлностите от тази история, а също по този начин и да опишат за хубавите неща, които са им се случили през годините след спасението им. С някои от тях баща завърза другарство. Други споделяха, че е заел мястото на убитите им татковци и той на драго сърце приемаше тази роля. "
За евакуацията на децата през 1938 година Уинтън трябвало да пробие не една бюрократична стена. Да се контракти и с управляващите на Холандия (през която се минавало директно - ферибота в Hook of Holland), да получи финансови гаранции от приемните фамилии на малчуганите във Англия и позволение за овакантяване на Чехия. Преговарял и с други страни да одобряват еврейски деца за настанаване в сиропиталища и приемни фамилии, само че отклик получил единствено от Швеция, където също има приютени еврейчета от Прага. 
С оповестяването на началото на войната, депортацията на деца била неразрешена. „ Най-печалната страница от тази история за него бе оня финален трен, който по този начин и не потегли от Прага, тъй като стартира войната. Той беше разрушен, тъй като това беше най-мащабната от всичките, проведени от него евакуации. " - споделя Барбара. На последния трен е трябвало да се качат още 250 деца. От тях през войната оцеляват единствено две.
Символичният трен „ Последният Киндертранспорт " (както е известна тази операция) потегля от пражката гара 70 години след оня, нетръгналия - на 1 септември 2009 година. Пътниците са „ децата на Уинтън " и членовете на техните фамилии. „ Баща ми тогава не е знаел дали планът му ще се окаже сполучлив. Той е следвал повелята на сърцето си, правейки избрани дейности и прилагайки заучени привички за реализиране на замисленото и воден от голямо предпочитание да помогне. Половин век по-късно той схванал, че му се е получило. Той би желал и другите хора да знаят, че в случай че нещо ни се вижда в действителност значимо и ни трогва до дълбините на душата ни, би трябвало да вземем самодейността в свои ръце и да действаме " - споделя дъщерята на сър Уинтън.
Ето някои от избавените еврейски деца: Лесли Барух Брент (1925–2019), имунолог, отдал живота си на реформаторски проучвания, свързани с имунната толерантностАлф Дъбс, барон Дъбс (роден 1932 г.), политик на Британската лейбъристка партия и някогашен депутатХайни Халберстам (1926–2014), математикРената Лаксова (1931–2020), детски генетикИси Мецщайн (1928–2012), проектант модернистГерда Майер (родена през 1927 г.), поетесаКарел Рейс (1926–2002), режисьорДжо Шлезингер (1928–2019), канадски ефирен публицист и писателИцчок Тувия Вайс (роден 1926), основен равин на Еда Хачарейдис в ЙерусалимВижте това прочувствено видео. Уинтън е поканен като посетител в тв шоу, само че не знае, че в залата са доста от избавените от него деца...

Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР