Всяка година на 8 януари църквата почита паметта на преподобна

...
Всяка година на 8 януари църквата почита паметта на преподобна
Коментари Харесай

Днес е Бабинден, църквата почита преподобна Домника

Всяка година на 8 януари църквата уважава паметта на преподобна Домника. В житията тя е показана за благородната девственица, която пристигнала в Цариград с мисълта и мощното предпочитание да се покръсти в христовата религия. С пламенна ревнивост тя се предала на аскетични подвизи и достигнала до високо духовно съвършенство. То било осенено от Бога с подарък на проницателност и чудотворство. До края на своя живот Домника, която имала власт над естествените сили и ориста, се посветила да лекува болните и оказва помощ на слабите и беззащитните

В националния календар денят на преподобна Домника се празнува като празник на дамите, които помагали по време на раждане. От там и името му -Бабинден.

Днес честват професионален празник лекарите експерти по акушерство и гинекология и акушерките.

В предишното, съгласно националната традиция, преди изгрев слънце всички раждали дами са отивали в дома на бабите, с цел да ги поздравят. Те им носели сапун, забрадка, цвете, котле с вода, подарък, ракия, мезета и вкусни гозби. Още на вратата са целували ръка на бабите, закичвали са ги с цветя, поливали са им да си измият ръцете и са им поднасяли блага. Стар бит е дамите първескини (родили за първи път) да подготвят за Бабинден ритуален самун - с дупка по средата, през която бабата е провирала три пъти ленена риза, престилка и пъстри вълнени чорапи. Тя е благославяла за здраве майката и деjето.

Днес у нас броят на акушерките е двойно по-малък от нужния - под 3800 души с тази специалност работят в лечебните заведения към края на 2021 година, демонстрират данни на Асоциацията на експертите по здравни грижи, представени от БНР.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР