Всяка година на 7 юли дава възможност на любителите на

...
Всяка година на 7 юли дава възможност на любителите на
Коментари Харесай

Днес празнуваме шоколада: Какво знаем за сладкото изкушение?

Всяка година на 7 юли дава опция на феновете на шоколада по света да се отдадат на обичаното си лакомство без възприятие за виновност. Денят е отдаден и на всички типове лакомства, направени от шоколад, в това число шоколадово мляко, парещ шоколад, шоколадови бонбони, шоколадова торта, брауни или всичко, покрито с шоколад, написа БГНЕС.

Произход и история
Шоколадът се получава от семената на тропическото дърво Theobroma cacao. Какаото се култивира от най-малко три хилядолетия и пораства в Мексико, Централна Америка и Северна/Южна Америка. Най-ранните известни документи за потребление на семена от какао са от към 1100 година прочие

Тъй като семената на какаовото дърво имат доста мощен, горчив усет, те би трябвало да ферментират, с цел да се развие усетът им. След като ферментират, преработвателите изсушават, почистват и изпичат зърната. След изпичането се отстранява обвивката, с цел да се получат какаови зърна. След това какаовите зърна се смилат и се получава какаова маса, която съставлява чист шоколад в недодялан тип. Какаовата маса нормално се втечнява посредством развой, при който се получава шоколадов ликьор. По време на този развой шоколадовата течност се разделя на два съставния елемент: какаово твърдо вещество и какаово масло.

Ползи
Повечето хора обичат шоколад. Всъщност девет от всеки 10 души обичат шоколад. Около 1 милиард души ядат шоколад всеки ден. Освен че е толкоз апетитен, шоколадът има и някои изгоди за здравето. Шоколадът покачва равнищата на серотонин и допамин, което спомага за възстановяване на настроението. Черният шоколад също може да бъде изключително потребен за вас. Черният шоколад е мощен източник на антиоксиданти, а също така оказва помощ за възстановяване на кръвообращението, намаление на кръвното налягане и понижаване на риска от сърдечни болести.

 

 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР