Всяка година на 6 януари млади мъже от всички краища

...
Всяка година на 6 януари млади мъже от всички краища
Коментари Харесай

А те продължават да скачат в ледените води


Всяка година на 6 януари млади мъже от всички краища на България потвърждават смелост и скачат в ледените води, с цел да извадят оттова така наречен Богоявленски кръст. Един много първичен обред, твърди Александър Андреев.

Млади мъже скачат в ледените води, с цел да вадят едно разпятие, което се е оказало в реката не заради нечия немарливост, а напълно преднамерено. Звучи неуместно. И наподобява рисково за здравето. Може би ще възразите, че е остаряла национална традиция. Хубава традиция, ще кажете. А какво тъкмо ѝ е хубавото на тази архаична традиция? Че младите мъже демонстрират смелост и се подлагат на тестване?
Редакцията предлага
Храброст и хриле

Такива примитивни инициационни ритуали съществуват във всички култури, ще обяснят антрополозите. В Папуа Нова Гвинея, на Огнена Земя и при ескимосите. Но значи ли това, че съвременни европейци през 21 век би трябвало да си навлекат простуда, в случай че не и бронхопневмония, а след това да пият хапчета и да отсъстват от работа? Да, тестостеронът, мъжкарството, храбростта... В примитивните общества те са решаващи за оцеляването на племето и на рода. В хода на хилядолетната човешка история, цялостна с ужасяващи войни и касапници, властниците по всякакъв начин предизвикват мъжката смелост, тъй като тя им обезпечава на ниска цена пушечно месо. Днес обаче живеем в мир и най-елементарната логичност ни приказва, че храбростта и саможертвата към този момент не са най-ценните човешки качества. Съвременният умиротворен човек има потребност по-скоро от разсъдък и морал, от еластичност и диалогичност, с цел да се оправя във все по-бързия, отворен и сложен свят.

А те не престават да скачат в ледените води... Ще кажете: ами в случай че на следващия ден още веднъж избухне война, нали тогава отново ще ни трябват храбростта и саможертвата? Ще Ви отговоря по този начин: ами в случай че на следващия ден настъпи потоп, нали тогава ще ни трябват пък хриле? В хода на еволюцията днешният хомо сапиенс е минал и през фаза, в която в действителност е имал хриле. Това обаче въобще не значи, че през днешния ден би трябвало да пазим светлия спомен за хрилете и да предаваме техните рудименти от потомство на потомство. Защото днешният човек по определение е рационално създание, а не земноводно.

Александър Андреев

Свличане към примитивното

Младежите, които все по-масово и по-ентусиазирано скачат в ледените води, за жалост онагледяват една тъжна наклонност в българското общество: свличането към примитивното. Не ни би трябвало нито лупа, нито микроскоп, с цел да открием доказателствата за тази наклонност - мутрите и чалгата от дълго време се постановиха като емблеми на днешна България. Така че даже повърхностно да отметнем инициационния обред с кръстовете в реките като безобидна фолклорна традиция и консумиране на непотребна младежка сила, отново е неотложно да се запитаме: а белким едно по формулировка съвременно общество би трябвало да се радва на този обред, да го предизвиква и разпространява?
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР