Всяка година на 25 ноември стартира 16-дневната кампания на ООН

...
Всяка година на 25 ноември стартира 16-дневната кампания на ООН
Коментари Харесай

В разгара си е 16-дневната кампания на ООН и Зонта против насилието над жени

Всяка година на 25 ноември започва 16-дневната акция на Организация на обединените нации и Зонта Интернешънъл срещу насилието над дами във всичките му форми, която продължава до 10.12.23 с отбелязването деня на човешките права.

 

Всички клубове от Ареа 05, Дистрикт 30 на Зонта Интернешънъл отбележиха старта на акцията като на разнообразни места бяха проведени събития и прояви под надпис:„ ЗОНТА споделя НЕ на насилието! “.

 

На 24 ноември2023 година Зонта Клуб София провежда шествие в София от кръстовището на ул. Гурко и ул. „ Георги С. Раковски “ до паметника на Незнайния боец.

 

Раздадени бяха осведомителни флаери и оранжеви знаменца /по традиция оцветяването и осветяването в оранжево са знак на кампанията/ с логото на Зонта и надпис „ НЕ на насилието! “. Бе открита и алея от дръвчета, облечени в оранжево, които съдържат табели с QR код и информация за акцията.

 

Шествието е част от акцията „ И аз желая да посрещна слънцето “, която има за цел да подкрепи работата на съществуващите спешни центрове за отбрана на дами и деца от принуждение или трафик, както и да поддържа откриването на нови на територията на цялата страна.

 

 

На 25 ноември 2023 година – интернационалния ден за елиминиране на насилието против дами, начало на акцията бе сложено и в Бургас.  По време на събитието бяха показани работещи механизми и положителни практики в битката против кибернасилието, домашното принуждение и ранните детски бракове. Участие в събитието взеха представители на всички Зонта клубовете на европейско и национално равнище.

 

В края на събитието бе публикуван и зов към всички държавни и публични организациипокана за поддръжка и партньорство в акцията „ И аз желая да посрещна слънцето! ”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

АПЕЛ

 

Ние, Зонтианките от клубовете в България и Румъния, обединени в Ареа 05, Дистрикт 30 на Зонта Интернешънъл – водеща международна организация от експерти, основана през 1919 година, с Общ съвещателен статут в Икономическия и Социален съвет на Обединените народи, Консултативен статут към ЮНЕСКО и статут на участник в Съвета на Европа, насочваме към всички държавни и публични организации покана за поддръжка и партньорство в акцията ни „ И аз желая да посрещна слънцето! ”

 

Вече 25 години, клубовете на Зонта в района работим, с цел да оказваме помощ на дамите и девойките по отношение на просветителното и професионалното им израстване; да им осигуряваме благоприятни условия за по-високо възнаграждение и реализиране на икономическа независимост; да им подсигуряваме достъп до качествени и съответни здравни грижи и да сложим завършек на насилието против дами, девойки и деца, като в същото време оказваме помощ на оживелите да изградят още веднъж живота си.

 

Кампанията „ И аз желая да посрещна слънцето! ” има за цел да подкрепи работата на съществуващите спешни центрове за отбрана на дами и деца от трафик и/или принуждение, както и откриването на нови такива на територията на страната.

 

Социалната услуга „ Кризисен център ” дава благоприятни условия за спешна намеса, психосоциална поддръжка и мобилна работа за потърпевшите. Съществуващите спешни центрове са незадоволителни за обезпечаване протекция на огромния брой измъчвани дами и деца. В регионалните градове в страната те са единствено 13, като по-голямата част от тях се ръководят от Неправителствени организации. Данните сега демонстрират, че в 11 области няма нито един настоящ Кризисен център, в 21 области няма Кризисен център за пълнолетни хора, а в 13 области няма Кризисен център за деца.

 

Въпросът за нуждата от повече спешни центрове е все по-значим като се има поради, че през 2022 година разпознатите случаи на домашно принуждение са 736, а 26 от тях са приключили с съдбовен край! Черната статистика за първата половина на тази година сочи, че досъдебните производства са нарастнали с 40%, а 13 дами са убити от техни интимни сътрудници или съпрузи.

 

В тези спешни центрове би трябвало да се дават юридически съвещания на жертвите, като за това може да се разчита на Националното бюро за правна помощ. Има 18 центъра за консултиране в страната, където адвокатските колегии поддържат лист с дежурни юристи по домашно принуждение. След подписания на 16 март т.г. меморандум за съдействие сред Министерството на правораздаването, НБПП, Министерство на вътрешните работи и адвокатските препоръки е повишен броя на подадените заявки от лица потърпевши от домашно принуждение спрямо предходната година.

 

С тази самодейност желаеме да отправим зов към общините и виновните държавни институции, показвайки готовността ни да работим дружно за откриването на спешни центрове във всички 28 области и активизиране работата в съществуващите такива, както и по предварителната защита на всевъзможен тип домашно принуждение, тъй като единствено с общи старания на цялото общество бихме могли да се оправим с този проблем.

 

Убедени сме, че дружно можем повече и сме отворени за взаимна работа!

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР