Всяка година на 20 октомври отбелязваме Световния ден за борба

...
Всяка година на 20 октомври отбелязваме Световния ден за борба
Коментари Харесай

Остеопорозата – тихият убиец, от който можем да се предпазим

Всяка година на 20 октомври означаваме Световния ден за битка остеопорозата. Това е заболяването,  обвързвана с прогресивното понижаване на плътността на костите, което ги прави по-уязвими от строшаване при рухване и даже по-леки пострадвания. Световната здравна организация разгласи остеопорозата като едно от трите най-значими болести на нашето време. Милиони мъже и дами по целия свят страдат от остеопороза - всяка трета жена и всеки пети мъж над 50-годишна възраст. У нас статистиката регистрира като наранени съвсем половин милион дами. 

Остеопорозата е обвързвана с процеса на синтез на костна тъкан.  Нашите кости са живи и непрестанно се обновяват. След 30 годишна възраст синтезът на костна тъкан понижава и това води до понижаване на костната компактност. Процесът протича постепенно и незабележимо и по тази причина лекарите са нарекли тази толкоз рискова болест „ тихият палач ”.   

Днес в международния ден за битка с остеопорозата ще разкажем  повече за това заболяване и най-важното- по какъв начин можем да се предпазим от среща с  „ тихия палач ”.

Какви са аргументите за остеопорозата? Можем ли да се предпазим от нея? Какво би трябвало да знаем за актуалните способи за лекуване и профилактика? Колко значим е приемът на чист колаген? 

На всички тези въпроси през днешния ден дава отговор Евгени Медникаров - старши кинезитерапевт в Университетската Специализирана Болница за интензивно лекуване по ортопедия в Горна Баня. 



Сред факторите за нараснал риск са генетичната предразположеност и медицински проблеми с отрицателно въздействие върху здравето на костите. От голямо значение също са методът на живот и изключително нездравословното хранене и неналичието на физическа интензивност. 

Можем да понижим риска от остеопороза с постоянни извършения, допринасящи за насърчаване на главните качества на костите – здравина, еластичност, резистентност и устойчивост. Най-полезни за костите са спортовете, в които тичаме и скачаме. Що се отнася до храненето- най-съществен е достатъчният и постоянен банкет на храни с калций и фосфор, набиране на витамин D посредством излагане на слънчева светлина и най-много „ зареждането “ на тялото ни с . 

Колагеновите добавки станаха доста известни през последните години най-много като грижа за хубостта, само че този толкоз значим протеин е извънредно потребен и за нашите кости и стави. Медицинският институт на Университета Харвад разгласи, че приемът на 100% чист колаген е най-хубавата предварителна защита против остеопорозата. 

Повишеният интерес към колагена докара и до голямо предложение на хранителни добавки с колаген. 

Три са най-важните неща, които би трябвало да знаем, когато избираме колаген. 

Първото е да изберем , с цел да има оптимален резултат за здравето на нашите кости. Качеството и усвоимостта на колагена са по-важни от това какво количество одобряваме. Усвоимостта на колагена зависи от два детайла – размерът на колагеновата молекула и формата, под която се приема. 

Защо е значим размерът на колагеновата молекула? 

Молекулата на колагена е тройно-спирална и като такава в науката се смята за „ огромна ” и мъчно усвоима. Десетилетия наред този факт е правил лекарите скептични към резултата от перорално признатия колаген.  Английската компания и тотално обръща визиите за ефикасността на питателните добавки. Чрез неповторим развой на термична хидролиза учените от са съумели да „ накъсат “ „ огромната “ колагенова молекула на дребни късчета, наречени „ пептиди ”, с тегло под 2000 далтона. Именно този дребен размер на пептидите им разрешава да преминат през стените на тънките вътрешности и да бъдат пълноценно усвоени.

Второ – значимо е да избираме добавка, в която колагенът да бъде „ съхранен ” досега на усвояването. Това е допустимо единствено, когато . 



Защо колагенът да е под формата на капсули, а не течен? 

Колагенът се състои от протеини, които при контакт със стомашния сок, губят от потребните си свойства. Специалната желатинова капсула на  предпазва пептидите от реакция със стомашните сокове и ги съхранява досега на попиване в тънките вътрешности. 

Трето - предварителната защита против остеопорозата налага  в продължение на години. Ето за какво би трябвало да избираме . Такъв е 100% чистият колаген, който съдържа единствено 18-те най-ценни за здравето аминокиселини в съответствие оптимално близо до това на естествено синтезирания колаген. 



И помнете, в никакъв случай не е рано и в никакъв случай не е късно за профилактика! Днес, в международния ден на остеопорозата, ви призоваваме към навременни дейности за отбрана на здравето на костите и мускулите ви, с цел да се радвате на положително качество на живот и самостоятелност от грижите на другите в късни години.

(в материала има продуктово позициониране)
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР