Всяка година на 19 септември се празнува необичаен празник -

...
Всяка година на 19 септември се празнува необичаен празник -
Коментари Харесай

Утре рожден ден празнува един от най-любимите символи

Всяка година на 19 септември се чества необикновен празник - рожденият ден на приятелския електронен знак – усмихнатия емотикон.

На 19 септември 1982 година професорът от университета „ Карнеги Мелън “ Скот Е. Фалман за първи път предложи потреблението на три поредни знака - двоеточие, тире и затваряща скоба - за показване на " усмихнато лице " в текст, въведен на компютър. Това беше огромно допълнение към електронния лексикон.

Ето писмото му:

„ 19 септември 82 година 11:44 Скот Е Фалман:-) От: Скот Е Фалман Предлагам следната поредност от знаци за маркери за смешки::-) Прочетете го встрани.

Всъщност евентуално е по-икономично да се маркират неща, които НЕ са смешки, като се имат поради настоящите трендове. За задачата използвайте:-(.

Скот Елиът Фалман (роден на 21 март 1948 г.) е американски компютърен академик и почетен професор в Института по езикови технологии и катедрата по компютърни науки на университета „ Карнеги Мелън “.

Фалман не беше първият, който предложи концепцията за емотикона – сходна идея за маркер се появи в публикация на Reader`s Digest през май 1967 година, макар че тази концепция в никакъв случай не беше приложена на процедура.

Предшественици на актуалните емотикони съществуват от 19 век. Националният телеграфен обзор и Ръководството на операторите през април 1857 година документира потреблението на цифрата 73 в морзовата писменост за изложение на " обич и целувки " (по-късно понижено до по-официалното " най-хубави пожелания " ). Ръководството на Додж през 1908 година документира повторното въвеждане на „ обич и целувки “ като число 88. Новозеландските учени Джоан Гаджадхар и Джон Грийн разясняват, че и двете съкращения на морзовата писменост са по-кратки от актуалните съкращения като LOL.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР