Всяка година на 19 май се отбелязва Европейският ден за

...
Всяка година на 19 май се отбелязва Европейският ден за
Коментари Харесай

19 май – Европейски ден за борба със затлъстяването

Всяка година на 19 май се отбелязва Европейският ден за битка със затлъстяването.
Началото на тази самодейност е сложено през 2009г. от Националния конгрес за битка със затлъстяването във Англия и Белгийската асоциация на пациентите със затлъстяване.У нас означаваме този ден от 2011г.

Днес затлъстяването е несъмнено като „ епидемията на 21-ви век “.

По данни на СЗО повече от 1 милиард души по света са със затлъстяване. От тях 650 милиона възрастни, 340 милиона юноши и 39 милиона деца.

Епидемията от затлъстяване в детска възраст е оповестена от СЗО като едно от най-сериозните провокации пред публичното здраве в 21-ви век. Детското затлъстяване и наднорменото тегло са се нараснали доста през последните четири десетилетия.

При хората с наднормено тегло се следи нараснал риск от сърдечно-съдови болести, появяването и развиването на диабет вид 2, заболявания, свързани с обмяната на веществата, хипертония, атеросклероза, ставни болести, репродуктивни проблеми и преждевременна гибел. Повишената консумация на храна, изключително по - богатата на калории, в комбиниране с ниската физическа интензивност водят до отрицателни резултати.

Важно е да се знае, че наднорменото тегло е доста сериозен здравословен проблем, който не трябва да бъде подценяван, само че може да бъде следен.

Затлъстяването е обусловено от въздействието на три групи рискови фактори – генетични, поведенчески и свързани с метода на живот и фактори.

Поведенческите рискови фактори- нездравословно хранене и ниска физическа интензивност са с огромна тежест за развиване на затлъстяването. Причина за затлъстяване е храненето, при което се приема повече сила, в сравнение с са енергийните загуби на организма, изключително при затънал метод на живот.

Методи за диагностика и оценка на затлъстяването:

Индексът на телесната маса /ИТМ/ е общопризнат индикатор, употребен за оценка на затлъстяването. Той се пресмята като се раздели тежестта в килограми на растежа в метри на квадрат: ИТМ=кг/м²;

Обиколка на талията и съответствие талия - ханш. Измерването на обиколката на талията е различен индикатор, който се употребява при оценка на затлъстяването. Увеличената обиколка на талията е обвързвана със доста по-голям риск от поява на сърдечно-съдово заболяване, посредством покачване на стойностите на систолното и диастолното артериално налягане.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР