Всяка година на 14 март се отбелязва Денят на π.

...
Всяка година на 14 март се отбелязва Денят на π.
Коментари Харесай

14 март – Световен ден на числото π

Всяка година на 14 март се отбелязва Денят на π. 3-1-4 са първите три числа на известната математическа константа π (пи). Ако се чудите, π е отношението на обиколката на окръжност по отношение на нейния диаметър.

Без значение какъв брой огромна или дребна е окръжността, това съответствие постоянно е 3,14. Това е магията на математиката.

Celebrated every March 14, aims to raise awareness about the role of mathematics and how it shapes our world.

Learn all about π with our fun visual explainer:

Latest on
— AJ Labs (@ajlabs)
Освен това π е безпределно число. Често го виждате изписано като 3,14, само че в реалност то е почти равно на 3,14159... и по този начин нататък, до безконечност. Това чувство за безконечност частично прави π и Деня на π толкоз занимателни.

Ето един къс справочник за Деня на π, който се съблюдава от феновете на науката по целия свят. Той е неповторима композиция от развлечение и обучение и всеки може да взе участие в него.

5 обстоятелството за π
Хората се състезават в запомнянето му. Раджвир Мина е рекордьор по запомняне на най-вече десетични знаци на π - 70 000.Използва се като стрес тест за компютри. Изчисляването на π е самобитна " цифрова кардиограма " за компютрите.Мъжкият одеколон на Givenchy носи името π. Така че вие също можете да миришете на π, в случай че сте интелектуален и визионерски вид.Числото π има още няколко имена –то е известно още като константата на Архимед или цифрата на Лудолф.Героите от време на време употребяват π. Например Спок унищожава злобен компютър във " Wolf in the Fold " (14-и епизод от втория сезон на американския научнофантастичен сериал " Стар Трек " ), като го претрупва, карайки го да пресметна цената на π.По щастливо стичане на събитията, на 14 март е и рожденият ден на Алберт Айнщайн!
История на Деня π

Физикът Лари Шоу основава Деня π през 1988 година като част от огромната си работа в новаторския теоретичен музей Експлораториум в Сан Франциско. По време на първите празненства по случай Деня π чиновниците и публиката маршируват към едно от кръглите пространства в музея, до момента в който ядат плодови пайове.

В Съединените щати Камарата на представителите на Съединени американски щати на 12 март 2009 г.признава публично Деня π като годишно събитие - Национален ден на π.

Днес доста хора и институции означават Деня π, в това число възпитаници, учители, родители, музеи, научни центрове и планетариуми.

Отбелязвайте Деня π с НАСА

НАСА провежда онлайн честване на Деня π. На техния уебсайт може да бъдат открити доста запаси, в това число провокации, свързани с Деня π, както и уроци и файлове за евакуиране. Предизвикателството за Деня π разрешава на обществеността да реши някои от същите проблеми, които учените и инженерите на НАСА вземат решение благодарение на цифрата π.

Планетата Пи

А знаете ли, че има даже планета Пи? Това е екзопланета, известна като K2-315b, чийто орбитален интервал съответствува със цената на π. Тоест тази планета обикаля към звездата си на всеки 3,14 земни дни.

Всъщност тя е с съвсем същия размер като Земята, а радиусът ѝ е 95 % от този на нашата планета. Това е и почти същият размер като този на Венера, и сходно на близкия ни сестрински свят, тя е извънредно горещо място, с температури до 350 градуса по Фаренхайт (177ºС). Тя обикаля към звезда алено джудже (или М джудже), която е по-хладна от нашето Слънце и единствено към 1/5 от неговата величина, наречена EPIC 249631677, която се намира на 186 светлинни години от Земята. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР